Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τα ελληνικά θαλάσσια οικοσυστήματα κινδυνεύουν




Η μέση ετήσια θερμοκρασία των νερών έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από το 1985, κάτι που έχει επιτρέψει την εισβολή σε περισσότερα από 190 εξωτικά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».


Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί προβλέπονται σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την αλιεία και τον τουρισμό.
Το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα SESAME, μελετά από τα τέλη του 2006, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υπάρχει πιθανότητα η «τροπικοποίηση» της Μεσογείου να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην Αθήνα, η μεταβολής της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών, από τη δεκαετία του ΄90, είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι μελέτες που πραγματοποίησε ο βιολόγος δρ. Διονύσης Ραϊτσος, ο οποίος στηρίχτηκε σε δορυφορικές μετρήσεις της NASA, έδειξαν ότι η θερμοκρασία του Αιγαίου και του Ιονίου τη δεκαετία του 1985-1996, ήταν κατά μέσο όρο 18,5 βαθμούς Κελσίου.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Οι αναλύσεις του κ. Ραϊτσου  έδειξαν ότι το ψυχρότερο έτος ήταν το 1993, ενώ μετά από αυτό η αύξηση είναι προφανής.
Αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών, είναι η εισβολή περισσότερων από 190 εξωτικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), το ψάρι - φούσκα (Sphoeroides pachygaster) που μπήκε από το Γιβραλτάρ, η τροπική μέδουσα του Ειρηνικού (Phyllorhiza punctata), που εθεάθη για πρώτη φορά στη Λευκάδα το 2005, εξωτικά φύκια κ.ά.
Σύμφωνα με μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα σε 11 μεσογειακές χώρες, όσον αφορά το πλήθος των εξωτικών ειδών που φιλοξενεί.
Συνεπώς,  το εν λόγω φαινόμενο που παρατηρείται, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία, στην οικονομία και στο τουρισμό της χώρας.
Το πρόγραμμα SESAME, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει ως στόχο να εκτιμήσει τις αλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία  50 χρόνια στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και να προβλέψει τις επιπτώσεις τους στις εθνικές οικονομίες και τις αντιδράσεις στους στις κλιματικές αλλαγές.

[econews.gr]