Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Τα καθαρότερα ποτάμια είναι στην Ήπειρο


 


Τα καθαρότερα ποτάμια της Ελλάδας διασχίζουν την Ήπειρο. Σε αυτό καταλήγει η επιστημονική έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Η οικολογική ποιότητα του Καλαμά είναι «υψηλή», ενώ των άλλων τεσσάρων ποταμών της Ηπείρου, του Αώου, του Αχέροντα του Αράχθου και του Λούρου, είναι «καλή».

Τα «καλύτερα» ποτάμια βρίσκονται στην Πίνδο επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά και επειδή σημειώνονται περισσότερες βροχοπτώσεις.

Η «καλή οικολογική κατάσταση», εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την ποσότητα του νερού, την ποιότητα του, το πόσες δηλαδή ξένες ουσίες περιέχει, αλλά και πώς έχει αλλάξει με τον καιρό η μορφολογία του, κυρίως λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων - οι άνθρωποι παρεμβαίνουν κατά βούληση, όπως τους βολεύει.

Αυτός ο τελευταίος παράγοντας στη χώρα μας δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, ενώ είναι πολύ σημαντικός.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, «το γεγονός ότι η κατάσταση περίπου στα μισά ποτάμια της χώρας χαρακτηρίζεται από μέτρια και κάτω σημαίνει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να τα επαναφέρουμε σε καλή οικολογική κατάσταση».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηνικολάου, έχουν καταγραφεί στον χάρτη με τα στοιχεία που στέλνουμε στην Ε.Ε. κυρίως τα μεγάλα φυσικά ποτάμια, ενώ πολλά τεχνητά ποτάμια, αλλά και οι πηγές, δεν εμφανίζονται, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στο δίκτυο των μετρήσεων, «έτσι όμως δεν φαίνονται ούτε τα πολύ άσχημα ούτε τα πολύ καλά, γιατί οι πηγές, για παράδειγμα, είναι σε καλή κατάσταση οι περισσότερες».

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών αποδεικνύεται ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των ποταμών.

[proinoslogos]