Το ένα τρίτο των κατοίκων του πλανήτη δεν διαθέτει πρόσβαση σε πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν στο σκοτάδι καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ενέργειας. Το 80% από αυτούς προέρχονται από υποανάπτυκτες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που δεν έχουν ουσιαστικά καμία πιθανότητα να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2015, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ.
Η μελέτη, του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (PNUD), επισημαίνει τη στενή σχέση μεταξύ της ακραίας ένδειας και της ελλιπούς πρόσβασης σε πηγές ενέργειας: στο Μπουρούντι, το Τσαντ και τη Λιβερία λιγότερο από το 3% των κατοίκων διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα. Το ποσοστό αυτό «ανεβαίνει» στο 5% για τη Ρουάντα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Σιέρα Λεόνε και φτάνει στο 13% στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν.
«Σήμερα, περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και 3 δισεκατομμύρια εξαρτώνται από στερεά καύσιμα (βιομάζα, άνθρακας) για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η έκθεση, που διενεργήθηκε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφορά 140 αναπτυσσόμενες χώρες, από τις οποίες οι 50 ανήκουν στην κατηγορία των «λιγότερο ανεπτυγμένων» (ΛΑΧ), με ΑΕΠ που δεν ξεπερνά τα 750 δολάρια ανά κάτοικο. Από αυτές οι 31 ανήκουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Προκύπτει έτσι ότι το 79% των κατοίκων στις ΛΑΧ και το 74% στην υποσαχάρια Αφρική δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.
«Δεδομένου του σημερινού επιπέδου πρόσβασης σε πηγές ενέργειας, είναι σαφές ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτές τις χώρες να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους» που έθεσε ο ΟΗΕ το 2000 ελπίζοντας ότι θα μειώσει στο μισό τη φτώχεια μέχρι το 2015, ανέφερε ο Μινόρου Τακάντα, υπεύθυνος της υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος του PNUD.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και 1,9 δισ. να μπορούν να μαγειρεύουν και να ζεσταίνονται χρησιμοποιώντας σύγχρονα καύσιμα. Σύμφωνα με τον Τακάντα, η σύνδεση όλων των νοικοκυριών με ηλεκτρικό ρεύμα θα στοίχιζε περίπου ένα δολάριο κατ' άτομο.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι (45%) χρησιμοποιούν βιομάζα (ξύλα, γεωργικά απόβλητα) και κάρβουνο στα σπίτια τους--στις αγροτικές περιοχές μάλιστα το ποσοστό φτάνει το 71%. Όμως μόνο το 27% διαθέτει κατοικίες με καλό εξαερισμό ώστε να απομακρύνονται οι αναθυμιάσεις αυτών των καυσίμων (μόλις 6% στις ΛΑΧ και στην υποσαχάρια Αφρική). Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν μάλιστα ότι 2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην εσωτερική ρύπανση που συνδέεται με τα καύσιμα αυτά.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες (50% των θανάτων) και τα μωρά (44%) πλήττονται συχνότερα από πνευμονίες, χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρκίνο των πνευμόνων, καθώς συνήθως μένουν περισσότερο μέσα στο σπίτι παρά έξω από αυτό.
[www.kathimerini.gr]