Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Μειώνοντας το κρέας αποκτούμε καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη υγεία




 Κατά 30% μικρότερη πρέπει να είναι η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και για να βελτιωθεί η υγεία όσων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Αυτό υποδεικνύει νέα έρευνα Βρετανών και Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν είναι επαρκή τα ήδη ισχύοντα μέτρα (η βελτίωση της αποδοτικότητας, η αύξηση της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα και η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στη γεωργία) για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με την κατά 30% μείωση της παραγωγής κρέατος (στις χώρες με μεγάλη κτηνοτροφία) και μια παρόμοια μείωση στην κατανάλωσή του θα έχει ως αποτέλεσμα «ουσιαστικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού» και τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο σε μία χώρα όπως η Βρετανία, οι πρόωροι θάνατοι από καρδιοπάθειες θα μειωθούν μέσα σε ένα χρόνο κατά περίπου 17%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 18.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το 18% όλων των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχεται από την παραγωγή κρέατος.

 Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η άνοδος της ζήτησης κρέατος, ιδιαίτερα σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του ως και 85% από τα επίπεδα του 2000 έως το 2030.

Προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικά οφέλη στο περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται ανάληψη δράσης παγκοσμίως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε ενόψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο μήνα.
 
[zougla.gr]