Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Klimaforum 09: Ένα συνέδριο αποκλειστικά για περιβαλλοντικούς ακτιβιστές




Στους δρόμους της πρωτεύουσας της Δανίας θα γίνει το Klimaforum09, η μεγαλύτερη συγκέντρωση περιβαλλοντικών ακτιβιστών, με σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου που θα φέρει το κίνημα για το περιβάλλον ένα βήμα μπροστά.

Το Klimaforum δεν θα έχει καμία σχέση με τα παραδοσιακά συνέδρια. Μάλιστα, την ίδια περίοδο τον επόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη θα γίνει ένα συνέδριο για το περιβάλλον με τους παραδοσιακούς εκπροσώπους με τις ίδιες, χιλιοειπωμένες απόψεις.

«Περιμένουμε παραπάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους τη μέρα», δηλώνει ο Richard Steed, ένας εκ των διοργανωτών του Klimaforum09, το οποίο χρηματοδοτείται από την ίδια την δανική κυβέρνηση.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κίνημα, του οποίου τα μέλη θα καταφέρουν να συνεννοηθούν και να δουλέψουν μαζί για αρκετό καιρό μετά το συνέδριο», πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και βασικά τους θέματα θα αποτελέσουν οι οικολογικές ανησυχίες, η κλιματική δικαιοσύνη, η εφαρμογή κάποιων λύσεων στις πόλεις, ακόμα και ο καπιταλισμός. Επίσης, θα παρευρεθούν αρκετές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όπως οι Friends of the Earth, Campaign against Climate Change και the Pan African Climate Justice Alliance.

Εκτός από τις συνεδριάσεις, έχουν διοργανωθεί και άλλες εκδηλώσεις σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων. Η οργάνωση Friends of the Earth International έχει προγραμματίσει για το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου μια μεγάλη πορεία που θα ξεκινάει από το Klimaforum και θα τελειώνει στο Christiansborg Slotsplads, τη μεγάλη πλατεία μπροστά από το δανικό Κοινοβούλιο.

Ανεξάρτητες επίσης ομάδες έχουν προγραμματίσει πορείες διαμαρτυρίας στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια του Klimaforum, κατά των βαριών βιομηχανιών καθώς και κατά των «ισχυρών» κρατών του κόσμου.

[Guardian - tvxs.gr]