Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Κύμα αντιδράσεων για τα νέα οδικά έργα στην Αττική

Κύμα αντιδράσεων  για τα νέα οδικά έργα στην Αττική

Με βροχή από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής απαντούν κάτοικοι και δήμοι του Λεκανοπεδίου, ζητώντας την  απόλυτη προστασία του Υμηττού και την μετατροπή του σε εθνικό δρυμό.

Η κυβέρνηση, δεν  έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της  αλλά η μαζικότητα των αντιδράσεων  για τον αντιπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα οδηγεί σε ακύρωση του διαγωνισμού που με βάση το σχεδιασμό του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ στις 22 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία της δημοπράτησης.

Χθες στο δημαρχείο  Καισαριανής υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή των δήμων που θίγονται από το σχεδιασμό των νέων αυτοκινητόδρομων (Ελληνικό, Άλιμος, Αργυρούπολη), κατοίκων και της Διαδημοτικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα.

Σήμερα, καταληκτική  ημερομηνία για την κατάθεση προσφυγών  μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής  μελέτης του έργου τον περασμένο  Αύγουστο, θα υποβληθούν οι προσφυγές από τους δήμους Ελληνικού, Αλίμου και Αργυρούπολης, την Διαδημοτική Επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού αλλά και από την Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης.

Σύμφωνα με τον  κ. Πάνο Τότσικα, Πολεοδόμο και επικεφαλής της Διαδημοτικής Επιτροπής θα κατατεθούν ξεχωριστές προσφυγές γιατί το έργο διέρχεται από πολλές περιοχές της Αττικής και ο κάθε δήμος και φορέας προασπίζονται τα δικά του συμφέροντα.

Ήδη ξεχωριστή  προσφυγή έχει υποβάλλει στο ΣτΕ  ο δήμος Καισαριανής, από τις  άμεσα θιγόμενες περιοχές του κέντρου της Αθήνας από τα νέα έργα.

Σύμφωνα με την  διαδημοτική επιτροπή, ο Υμηττός βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο ποικίλων συμφερόντων και απειλείται από τα σχέδια και τα έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους σημαντικές βλάβες στο βουνό προκαλεί και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του ορεινού όγκου που ενέκρινε ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) τον Αύγουστο του 2009 σε αντικατάσταση του ισχύοντος.

Τονίζουν επίσης ότι τόσο τα νέα έργα όσο και  το ΠΔ χρειάζεται να εξεταστούν στο πλαίσιο ενός νέου «Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής», για την αναθεώρηση του οποίου έχει δεσμευτεί η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

[protothema.gr]