Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, ο Νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό, έναν ένθερμο υποστηρικτή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και με αναγνωρισμένη θητεία στο χώρο σε διεθνές επίπεδο, πρόκειται να προτείνει τη Κυβέρνηση ως το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ στην επόμενη Γενική Συνέλευση στις 15 Δεκεμβρίου. Ο καθ. Ζερβός ασχολείται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για περισσότερα από 25 χρόνια από επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά, ανέπτυξε στρατηγικές διεύρυνσης του τομέα σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως τονίζει ο καθηγ. Αρθούρος Ζερβός η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την χώρα μας, τόσο στη λογική της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και της γενικότερης προστασίας για το περιβάλλον, ειδικά μέσα σε ένα γενικότερο σκηνικό ραγδαίας επιδείνωσης των κλιματικών όρων.

Ο καθηγ. Ζερβός μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EWEA) σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει τον περασμένο Μάρτιο το ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη-Η Πρόταση του ΠΑΣΟΚ» είχε τονίσει ότι «στο ελληνικό μικροσύστημα οι ΑΠΕ μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με αιχμή την αιολική ενέργεια την επόμενη δεκαετία και με σημαντική συνεισφορά από την ηλιακή ενέργεια, από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τόσο στις εφαρμογές στα κτίρια όσο και στις εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 33% των ηλεκτρικών αναγκών μέχρι το 2020, το 55% μέχρι το 2030 και το 85% μέχρι το 2050».

Πεποίθηση του καθηγ. Ζερβού αποτελεί ότι «Το πέρασμα από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ τις επόμενες δεκαετίες θα μπορούσε ν' αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του μέλλοντος».

Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός διατελεί Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC). Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας (REN21) και μέλος του συβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης ο καθ. Ζερβός είναι κάτοχος των πτυχίων BSc και MSc από το Πανεπιστήμιο του Princeton των Η.Π.Α. και των πτυχίων D.E.A. (Diplôme d´Etudes Approfondies) και Ph.D. (Diplôme de Docteur - Ingénieur) από το Πανεπιστήμιο του P. και M. Curie, της Γαλλίας, είναι μέλος ΔΕΠ του Τομέα Ρευστών, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1982, όπου σήμερα κατέχει θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.

Τέλος, είναι αρχισυντάκτης του «International Journal of Sustainable Energy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «International Journal of Wind Energy». 
 
[Energeia.gr]