Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πληρώνουν ΔΕΗ και ΙΚΑ από το Γ’ ΚΠΣ!





Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φορείς διαχείρισης των 27 προστατευόμενων περιοχών που μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση.

Ο λόγος είναι το ιδιότυπο πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς το «μαξιλάρι» χρηματοδότησης προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα στα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται το Γ’ ΚΠΣ, να είναι μετέωρα 260 άτομα που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ και οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται με κοινοτικό χρήμα αφού λόγω δημοσιονομικής ασφυξίας κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε μέχρι σήμερα να αναζητήσει πόρους από τα δημόσια ταμεία που θα πάνε στους «φρουρούς» του περιβάλλοντος!   
Ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς είχε δεσμεύσει 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των φορέων από το ΕΣΠΑ, ποσό όμως που είναι αδύνατο να διατεθεί στην παρούσα φάση καθώς μετά τις εκλογές έχει παγώσει η διαδικασία πιστοποίησης των φορέων μέσω της οποίας λαμβάνουν «βεβαιώσεις επάρκειας διαχείρισης».
Η διαδικασία αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Πρόγραμμα Για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η μόνη λύση είναι να αξιοποιηθούν πόροι που έχουν εγκριθεί για τους φορείς διαχείρισης αλλά δεν έχουν απορροφηθεί.
Υπολογίζεται ότι από τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί από το Γ’ ΚΠΣ ως χρηματοδότηση των φορέων έχει συμβασιοποιηθεί μόλις το 40%-50%. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να «σφραγίσουν» τις ανοιχτές τρύπες των φορέων διαχείρισης παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. 
Τελεσίγραφο για να κλείσουν ταμείο
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Πριν από λίγες ημέρες εστάλη τελεσίγραφο στους φορείς διαχείρισης από το ΕΠΕΡ, που τους ζητά να «κλείσουν» ταμείο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μετά δεν θα αναγνωρίζεται καμία δαπάνη.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κουρούτο, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει ουσιαστικές αρμοδιότητες στα διοικητικά συμβούλια των φορέων διαχείρισης.
Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης να υπάρξει μια σταθερή ροή χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να διασφαλίζεται το προσωπικό και κατ’ επέκταση οι προστατευόμενες περιοχές που κινδυνεύουν από κάθε λογής συμφέροντα.
Η κυρία Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε να δώσει λύση άμεσα στο θέμα της χρηματοδότησης προκειμένου να μη διαλυθούν οι φορείς διαχείρισης, ενώ ζήτησε πίστωση χρόνο στο θέμα των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των φορέων προέτρεψαν να υπάρξει μεταβατική περίοδος για το προσωπικό, ώσπου να βρεθεί μόνιμη λύση, αλλά η υπουργός δήλωσε ότι αυτό χρειάζεται τη συνδρομή και άλλων υπουργείων, κάτι που, όπως είπε, θα μελετήσει.
Αμεσες λύσεις απαιτούνται και στην ανανέωση των διοικητικών συμβουλίων 10 φορέων, η θητεία των οποίων έχει λήξει εδώ και μήνες, χωρίς να έχουν βρεθεί οι αντικαταστάτες τους. Προεκλογικά η απελθούσα διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε ανανεώσει τη θητεία μόλις σε πέντε Δ.Σ.    


[protothema.gr]