Η General Electric, η Siemens και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστές εδώ και δεκαετίες, όμως πρόσφατα αντιμετωπίζουν η μια την άλλη σε ένα νέο μέτωπο, αυτό των πράσινων προϊόντων και του σχετικού χώρου. Ο αγώνας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί και να κορυφωθεί στην επόμενη δεκαετία.
Η GE ξεκίνησε πρώτη την προσπάθειά της, με το πρόγραμμα «οικο-φαντασία» το 2005, το οποίο της έδωσε το πλεονέκτημα στις δημόσιες σχέσεις. Στους αριθμούς όμως, η αμερικανική εταιρεία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς ομίλους. Η επιχείρηση είχε έσοδα 17 δις δολαρίων πέρυσι από τα πράσινα προϊόντα και φιλοδοξεί να τα αυξήσει σε 25 δις το 2010. Η Siemens αντίθετα, είχε έσοδα 23 δις ευρώ (34 δις δολάρια) στο εννεάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρόλο που τα συνολικά της έσοδα είναι τα μισά από την GE. Ο στόχος του αμερικανικού ομίλου για το 2010 είναι αύξηση 14% των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια στιγμή η Phillips στοχεύει σε αύξηση 30% των εσόδων της από τα πράσινα προϊόντα ως το 2012.
Η διαμάχη αυτή είναι απλά ένα δείγμα για το τι θα ακολουθήσει στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, καθώς τα προϊόντα αυτά θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, όπως τονίζουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι FT. Οι υπολογισμοί μιλούν για μια αγορά συνολικής αξίας 3,2 τρις ευρώ ως το 2020. Η αλλαγή αυτή θα γίνει αισθητή παγκοσμίως, ενώ πολλές βιομηχανίες θεωρούν ότι ο κλάδος θα αποτελέσει τη βάση για την βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη. Αυτό φανερώνεται από μια μελέτη της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Roland Berger, η οποία αναφέρει: «Έχουμε τη βιομηχανική βάση. Επιπρόσθετα, έχουμε και ένα πολύ φιλικό περιβάλλον από τους πολιτικούς».
Οι επιδοτήσεις όμως προς τις εταιρείες στον χώρο των ΑΠΕ, έχουν προκαλέσει και ανησυχίες για τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεων αυτών μετά το τέλος των κυβερνητικών μέτρων. Κύρια απειλή για αυτές αποτελούν οι κινεζικές επιχειρήσεις που ήδη παρέχουν φθηνότερα προϊόντα και έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέρους της διεθνούς αγοράς.
Οι γερμανικές εταιρείες τονίζουν ότι το 85% της αξίας των προϊόντων τους παράγεται στη Γερμανία, αλλά παράλληλα δηλώνουν ότι η παραγωγική βάση είναι ακριβή και χρειάζεται να εξαπλωθεί. Οι ευρωπαίοι διευθύνοντες εμφανίζονται γενικά αισιόδοξοι, καθώς πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι οι πράσινες εφαρμογές θα εξελιχθούν στην ευρωπαϊκή μορφή της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Πίτερ Λόσερ, θεωρεί ότι «η πράσινη επανάσταση ξεκίνησε και μέχρι το 2020 οι τεχνολογίες αυτές θα έχουν ξεπεράσει την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και την παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού στη Γερμανία». Ο Μπενουά Ποτιέ της Air Liquide τονίζει ότι ο κλάδος αυτός είναι για την Ευρώπη ότι ήταν για την Αμερική μέχρι τώρα το Google και η Microsoft.
Τέλος, ο Μπερνάρ Σαρλ της γαλλικής Dassault Systemes, υπογραμμίζει ότι τα πράσινα προϊόντα «γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που αποκαλώ ‘έξυπνα προϊόντα’, δηλαδή μιας νέας εμπειρίας και θεωρώ ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει δυναμική στο πλαίσιο αυτό».
[Energeia.gr]