Σε μεγαλύτερες ποσότητες και συσκευασμένα πια, τα χειροποίητα αρτοποιήματα του «Σητειακού Μύλου», με τα αγνά κρητικά υλικά και τα υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά, από το Σεπτέμβριο κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά των βιολογικών προϊόντων.
|
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης· πρόσφυγας ζαχαροπλάστης». Κάπως έτσι δεν αρχίζουν όλα τα παραμύθια; Κάπως έτσι ξεκινάει και η ιστορία της οικογένειας Καλαμπόκη, με τον παππού Αλκιβιάδη να φεύγει με το διωγμό των Ελλήνων από την Προκόννησο, έξω από την Κωνσταντινούπολη, για να καταλήξει -ύστερα από μια πορεία οχτώ χρόνων- στη Σητεία, και να ανοίγει το 1930 το πρώτο καφέ ζαχαροπλαστείο της πόλης. Το όνομα αυτού «Θέμις». Μια επιλογή που έγινε διόλου τυχαία, καθώς το ζαχαροπλαστείο γειτνίαζε στα δικαστήρια της Σητείας και αποτελούσε τόπο συνάντησης -μεταξύ άλλων- δικαστών, δικηγόρων και ενδίκων. Ενας καφές και γλυκό από τον Αλκιβιάδη και τη σύζυγό του Ολγα έγινε, με τα χρόνια, η γλυκιά συνήθεια της πόλης.
«Αυτό που ήρθε μαζί με το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς ήταν και κάποιες συνταγές, οι οποίες στην πορεία παντρεύτηκαν με τις κρητικές», διηγείται την οικογενειακή του ιστορία ο Αλκιβιάδης ο νεότερος, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Χριστόφορο αποτελούν την τρίτη γενιά στην επιχείρηση. «Και αυτή είναι η προίκα που μας άφησαν ο παππούς μας και ο πατέρας μας, Φωκίωνας», λένε τα δύο αδέλφια, που στρέφονται πλέον στα βιολογικά. Πριν από σχεδόν 25 χρόνια, παρέλαβαν μια υγιή επιχείρηση, η οποία, παράλληλα με τη δουλειά του ζαχαροπλαστείου, είχε προχωρήσει σε μια πρώτη υποτυπώδη τυποποίηση του παγωτού - το οποίο, σημειωτέον, παρασκευάζεται αποκλειστικά με φρέσκο γίδινο ή αγελαδινό γάλα, τροφοδοτώντας άλλα καφέ ζαχαροπλαστεία στο νομό Λασιθίου. Τα δύο αδέλφια, με όρεξη για δουλειά, αποφάσισαν να επεκταθούν πέρα από τα όρια του νομού και, πράγματι, σήμερα το παγωτό τους, με την ονομασία «Θέμις» εντός Κρήτης και ως «Βέρο Κρητικό» (σε συνεργασία με τους «Μύλους Κρήτης») εκτός της νήσου, βρίσκεται στα ψυγεία πολλών αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και ξενοδοχείων.
Η νεότερη γενιά
H μεγάλη aπήχηση που έχει τον τελευταίο καιρό η κρητική κουζίνα και οι γλυκές λιχουδιές της (παραδοσιακά παξιμαδάκια και μπισκότα), ώθησε τα δύο αδέλφια να στραφούν στην τυποίηση. «Ασχοληθήκαμε επαγγελματικά με τη μαζική παραγωγή, φτιάχνοντας τη δεύτερη προϊοντική γκάμα της εταιρείας που ακούει στο όνομα «Σητειακός Μύλος»», λέει ο Αλκιβιάδης. Σήμερα, η ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ Α.Ε. διαθέτει μια πρότυπη παραγωγική μονάδα 2.000 τ.μ., όπου παρασκευάζονται τόσο τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα του «Σητειακού Μύλου». Και όλα, εξακολουθούν να είναι χειροποίητα. Και μόνο μετά το ψήσιμο, στο στάδιο της συσκευασίας, χρησιμοποιείται μηχάνημα τυποποίησης.
Αγνές πρώτες ύλες
|
Νερό, αλεύρι, ελαιόλαδο και τσικουδιά είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προϊόντα του «Σητειακού Μύλου», που αριθμούν πια τα δεκαέξι: οκτώ συμβατικά (σταφιδωτό, κουλουράκια ελαιολάδου, παξιμαδάκια αμυγδάλου, παξιμαδάκια πορτοκαλιού, μπισκότα καρυδιού, παξιμαδάκια ούζου, μπισκότα μαστίχας και μπισκότα μανταρινιού), τρία βιολογικά (παξιμαδάκια λαδιού, αμυγδάλου και γάλακτος για παιδιά ) και πέντε αλμυρά παξιμαδάκια, με την ονομασία «Cretantakos» (φυσικά κρίθινα, με βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο).Οπως επισημαίνει ο Αλκιβιάδης, που είναι επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, το 95 - 98% των πρώτων υλών είναι από την Κρήτη.
Ο ίδιος ο Χριστόφορος είναι αυτός που γυρίζει, γνωρίζει προσωπικά τους παραγωγούς, δοκιμάζει και επιλέγει: αλεύρι από τους «Μύλους Κρήτης», χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού από τη «ΒΙΟΧΥΜ», τσικουδιά και λάδι από τις αντίστοιχες ενώσεις της Σητείας ή από τους βιοκαλλιεργητές, σταφίδα και ξηρούς καρπούς από ντόπιους παραγωγούς. «Μόνο η μαστίχα είναι «εισαγόμενη», και αυτή από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου». Και βέβαια, δεν είναι μόνο τα υλικά που προσδίδουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στα αρτοποιήματα του «Σητειακού Μύλου», προσθέτει ο Αλκιβιάδης: «Είμαστε πιστοποιημένοι με το ISO 9000 και με HΑCCP, ενώ έχουμε πάρει και το International Food Standard (IFS) για τις εξαγωγές, με βαθμολογία 95/100. Τηρούμε, δηλαδή, όλους τους όρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τόσο τις συνθήκες παραγωγής όσο και αυτές της αποθήκευσης των προϊόντων».
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Η προτίμηση που δείχνουν οι Eλληνες καταναλωτές στα επώνυμα πιστοποιημένα και βιολογικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την «αυξανόμενη κρίση που παρατηρείται διεθνώςστη διατροφική αλυσίδα», όπως λέει στο ΟΙΚΟ ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ήταν οι λόγοι που ώθησαν τα δύο αδέλφια να στραφούν στην αγορά των βιολογικών τροφίμων. Ηδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα προϊόντα του «Σητειακού Μύλου» εμπλουτίστηκαν και με τρία βιολογικά: τα παξιμαδάκια λαδιού, αμυγδάλου και γάλακτος για παιδιά, όλα πιστοποιημένα από την ΒΙΟΗELLAS. «Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τις αγνές πρώτες (τοπικές) ύλες με τις παραδοσιακές συνταγές της οικογένειάς μας και να προχωρήσουμε στη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας προϊόντων», τονίζει ο κ. Καλαμπόκης.
INFO
Τα αρτοποιήματα του «Σητειακού Μύλου», της προϊοντικής σειράς της ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ Α.Ε., μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα Τ 28430-29.450, 29.460 (εργοστάσιο, Τρυπητός Σητείας) και στο 2810-371.150, 371.160 (υποκατάστημα Ηρακλείου) ή περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο: www.kalabokis.gr, www.kalabokis.com, www.sitianmill.gr
[ΟΙΚΟ της Καθημερινής]