Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ε.Ε: Κριτήρια Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων από το 2018


Ολοκληρώθηκαν εχθές οι συνομιλίες των εκπροσώπων των 27 χωρών-μελών της Ε. Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκαν οι τελικές αλλαγές στην «Οδηγία Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων» ενώ η επίσημη έγκριση της οδηγίας αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η αρχική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα όλων των καινούργιων κτιρίων στην ΕΕ από το 2018.

Οι Καινούργιες προδιαγραφές ενεργειακής εξοικονόμησης θα ισχύσουν από το 2018 για όλα τα καινούργια δημόσια κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις καινούργιες κατοικίες και τα γραφεία από το 2020, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη λήξη των χθεσινών διαπραγματεύσεων.

Sύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών διαπραγματεύσεων, όσοι πωλούν ή ενοικιάζουν κατοικία θα πρέπει, από το 2012, να συμπεριλαμβάνουν στην αγγελία πληροφορίες για τον δείκτη ενεργειακής αποδοτικότητας της κατοικίας, ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές να μπορούν να κάνουν εμπεριστατωμένες επιλογές.

«Η χρήση ενέργειας σε όλα τα καινούργια δημόσια κτίρια τα οποία θα ανεγερθούν μετά το 2018 θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενική, και αυτό θα ισχύει για όλα τα κτίρια τα οποία θα κατασκευαστούν μετά το 2020 - όλες τις κατοικίες, τα γραφεία, τα σχολεία, τα πάντα", πρόσθεσε η κ. Ανέτε Πέρσον, η διαπραγματεύτρια της Σουηδίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. 

 

[energeia.gr]