Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Δήμος Αθηναίων:απονομή βραβείων «Ευ Επιχειρείν»

athens-municipality-awards-businessman
Με την απονομή των βραβείων «Ευ Επιχειρείν» σε τρεις αλλοδαπούς μετανάστες που ζουν και επιχειρούν στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου, η «2η Διαπολιτισμική Διημερίδα Επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων.
Τα βραβεία «Ευ Επιχειρείν» θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά φέτος με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Στόχος είναι τα εν λόγω βραβεία, να καθιερωθούν και να αποτελέσουν έναν πρωτοποριακό θεσμό αναγνώρισης της προσφοράς των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία που θα συμβάλει στην προαγωγή της αρμονικής συνύπαρξης και την προώθηση της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.
Τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Ισότητας και Κοινωνικής Ένταξης, κα. Αλεξία Έβερτ-Αλβέρτη η οποία κατά τον σύντομο χαιρετισμό της επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με την απονομή των βραβείων σε τρεις καταξιωμένους μετανάστες αλλοδαπούς συμπολίτες μας, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η προσφορά και η προσπάθεια όλων αυτών των συνανθρώπων μας που άφησαν τις πατρίδες τους και ξεκινώντας από το μηδέν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους. Έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι για την πορεία τους και τον εαυτό τους. Και έχουμε κι εμείς κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι που ζουν, διαπρέπουν, προσφέρουν και δημιουργούν ανάμεσά μας, επιλέγοντας την Ελλάδα για δεύτερη πατρίδα τους. Ελπίζω οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών της πόλης μας να είναι πάντα ανοικτοί όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στο Δήμο Αθηναίων, ούτως ώστε, ο διάλογος, οι προβληματισμοί, τα συμπεράσματα και οι επιβραβεύσεις να είναι όπως και σήμερα, ευρείας και κοινής αποδοχής».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι μετανάστες εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν παράγοντα επιχειρηματικής ανάπτυξης κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με την επιμονή, την εργατικότητα και το μεράκι τους, πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σε επιτυχημένη επιχειρηματική δράση. Συγχαίρω τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν στη χώρα μας και ξεπερνώντας εμπόδια, προκαταλήψεις και αντιξοότητες της ελληνικής πραγματικότητας που αποθαρρύνουν ακόμα και εμάς τους ίδιους κατάφεραν να διακριθούν».
Τέλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για τα Θέματα Ισότητας και Πρόεδρος του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος κα. Έλενα Ζενάκου αναφέρθηκε με στοιχεία του ΚΕΘΙ στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για την αύξηση των ευκαιριών για επιχειρηματική δράση ημεδαπών και αλλοδαπών γυναικών.
Το πρώτο βραβείο «Αλλοδαπός Επιχειρηματίας της χρονιάς» απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο σε Αλβανό οικονομικό μετανάστη από την Χειμάρα, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση επισκευής μηχανών θαλάσσης.
Το δεύτερο βραβείο «Αλλοδαπός Επιχειρηματίας της χρονιάς με προσφορά στην κοινότητα» απονεμήθηκε για τον Δήμο Αθηναίων από την Αντιδήμαρχο Ισότητας και Κοινωνικής Ένταξης, κα. Αλεξία Έβερτ-Αλβέρτη, σε Αλβανό οικονομικό μετανάστη από την Χειμάρρα, οποίος προσφέρει δωρεάν τις αίθουσες του Κέντρου Εκπαίδευσης Πληροφορικής που δημιούργησε, προκειμένου να παρέχονται μαθήματα της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανών μεταναστών.
Το τρίτο βραβείο «Αλλοδαπή μετανάστρια επιχειρηματίας της χρονιάς» απονεμήθηκε από την Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, κα. Έλενα Ζενάκου, σε μετανάστρια από την Κολομβία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού εκπροσωπώντας σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία παροχής υπηρεσιών υψηλού τουρισμού των ΗΠΑ.

[econews.gr]