Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Παγώνουν τη Ζεστή Κοιλάδα



Αν ζούσε ο Δαρβίνος θα διαπίστωνε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και εξελίσσονται, με διαφορετικές ταχύτητες πλέον δύο είδη Ελλήνων. Αυτοί που θα επιβιώσουν στο μέλλον και αυτοί που θα σβήσουν σίγουρα και σταθερά σε λίγο. Θα ζήσουν να θυμούνται(;) και τους άλλους, αυτοί που λίμνες, ποτάμια, δάση, βουνά, χώμα, θάλασσα, βράχος τα έχουν πια για κάτι λέξεις λίγο… κούκου, θαμμένες ποιος ξέρει για πόσο ακόμη, σε κάτι παλιακά βιβλία για γέρους. Εννοείται ότι θέλω κι εγώ και οι απόγονοί μου να είμαστε από αυτούς. Να ζήσουμε, να ευτυχήσουμε, να μην ανησυχούμε και να μην πονάμε για τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, τα βουνά, το χώμα, τη θάλασσα, το βράχο. Που, όπως το σκέφτηκα, όλα αυτά, δεν είναι σε τελευταία ανάλυση παραπάνω από πρωτόνια και νετρόνια στο κέντρο, με κάτι ηλεκτρόνια αδιάκοπα να γυρνάνε γύρω τους βζουν-βζουν σαν τρελαμένα. Εσείς της «Βαθειάς Οικολογίας» δείτε το και λίγο επιστημονικά γιατί αλλιώς, αν ζώντας στην Ελλάδα πονάτε για κάθε ποταμάκι που θα πειραχτεί, σας βλέπω μια ώρα νωρίτερα στην.. άλλη όχθη.

Έτσι, εγώ, όταν μεγαλώσω κι άλλο, θέλω να γίνω κάτι στη ΔΕΗ ή κάτι σ’ αυτό που έμαθα ότι λέγεται «Φορέας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου». Γιατί εκεί φαίνεται να έχει πολλούς από αυτούς που δεν σκάνε βρε παιδί μου για το τι θα πάθει ένα νερό, που πάντα πάει μ’ ένα εκνευριστικό φρρρ-φρρρ, στην ίδια κατεύθυνση. Θέλω και θέλω όμως είναι μόνο λόγια. Θα μπορέσω; Γεννιέσαι άραγε για τέτοιες θέσεις όπου πρέπει να παίρνεις και τόσες κάτι μεγάλες αποφάσεις; Ας πούμε το ν’ αλλάξεις τη ροή ενός ποταμού που έμενε απαράλλαχτη εδώ και χρόνια; Ή μήπως διορίζεσαι πρώτα σε αυτές τις υπηρεσίες και μετά τις ακτινογραφίες, μαστογραφίες, περνάς από κάποιον που σου κάνει και τη μαγική ένεση για να γίνεις εντελώς αναίσθητος; Κι έτσι να μη σκας πλέον για λίμνες, ποτάμια, κλπ, να μην τα ξαναλέω.
Γράφτηκε πάντως ότι:

«Στα σχέδια προβλέπεται η μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού του ποταμού Αώου από την περιοχή της Βοβούσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020. Οι ποσότητες θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, τη Λίμνη Πηγών Αώου, στα 1.350 μέτρα, και από εκεί θα αποδίδονται σταθερά προς την πόλη των Ιωαννίνων. Κατά τη διαδρομή τους προς την πρωτεύουσα του Νομού και την Παμβώτιδα λίμνη τα νερά θα συναντούν δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW ενώ υπό εξέταση είναι και η μελλοντική ανάπτυξη έργων στον ποταμό Καλαμά.
Το κύριο πρόβλημα της Παμβώτιδας εντοπίζεται στην οικολογική υποβάθμιση που έχει υποστεί από την απορροή αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων από τη συσσώρευση υπολειμμάτων από τις κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες και τις γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».


Δηλαδή, βρώμισαν μια λίμνη, αφήνοντας ο καθένας επιχειρηματίας να ρίχνει μέσα ό,τι θέλει και αντί να τους σταματήσουν, πάνε (τάχα) να την καθαρίσουν(;) βουτώντας από ένα ποτάμι καθαρό τα πιο πολλά νερά του, για να έχουν σε τελευταία ανάλυση να πιούν και ένα ποτήρι όσοι εγκλημάτησαν. Ενώ ενδιάμεσα δεν τους χαλάει και τόση, με το συμπάθιο, μια ηλεκτρική ενέργεια 8.8 MW, με φράγματα κι εγκαταστάσεις που προκύπτει. Άλλωστε αυτό δεν είναι συμπάθιο είναι απόλαυση που θα έλεγαν και οι εργολάβοι. Σωστά και προ πάντων παστρικά.
 

Οι εφημερίδες έσπευσαν να γράψουν ότι η κ. Υπουργός Περιβάλλοντος θα το σταματήσει πάει και τελείωσε. Ε, λοιπόν κάνουν λάθος τους λέω εγώ. Διότι η ΔΕΗ δεν ανήκει στην κυρία αυτή αλλά σε άλλο Υπουργείο. Ας γίνουν λοιπόν πρώτα οι συνεννοήσεις μεταξύ των Υπουργών και τότε ίσως να πιστέψουμε αν και ξέρουμε πως και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν κάτι δικούς τους Θεούς!

Πριν τελειώσω πάντως έχω να πω και τα εξής:


• Όποιος ενδιαφέρεται ας διαβάσει πρώτα την επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Βωβούσας που δίνει πολλές πληροφορίες από πρώτο χέρι για όσα έχουν συμβεί εκεί πάνω.
• Ας πατήσει μετά και τα κατάλληλα πλήκτρα για να δει φωτογραφίες των όσων θα χαθούν.
• Αν το μυαλό του επιμένει ότι όλα αυτά δεν είναι σκέτα ηλεκτρόνια και άλλα στοιχειώδη σωμάτια ας σκέπτεται τότε πως κάτι πρέπει να γίνει
• Η «Επιτροπή πρωτοβουλίας εναντίον της εκτροπής του Αώου» Τ.Θ. 30736, ΑΘΗΝΑ 10033 (τηλέφωνο κλπ δεν υπάρχει;), όπως και οι κάτοικοι των χωριών που πλήττονται από αυτές τις «εξυπνάδες» θα πρέπει να σκεφθούν το τι πρέπει να κάνουν για να πάει ο κόσμος μέχρις εκεί, γιατί άμα δεις από κοντά τι πάνε να εξαφανίσουν θα έχεις και άλλες αντιδράσεις.
• Οι διακόσιες και οι εξακόσιες υπογραφές πάντως είναι λίγες για έναν πολιτικό, ακόμη λιγότερες για μια ΔΕΗ που τους βλέπει απλά «χωριάτες». Χρειάζονται χιλιάδες που θα τις δώσουν οι μεγάλες πόλεις και το Διαδίκτυο.
• Πρέπει ν’ αρχίσουν να βγαίνουν τα ονόματα αυτών που εισηγούνται ένα τέτοιο έργο για να τους βρούμε να μας εξηγήσουν το σκεπτικό τους. Το ίδιο και οι βουλευτές όλων των κομμάτων, γιατί πολλή σιωπή έπεσε αυτές τις ημέρες για το θέμα και από το μέρος τους.
• Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όπου η ολέθρια Επιχείρηση επιτίθεται στο περιβάλλον αναρωτιέσαι πού είναι τα σε άλλες περιπτώσεις θορυβώδη σωματεία της ΔΕΗ, με ποιόν είναι τα μέλη τους και κυρίως από ποια χώρα κατάγονται.
• Όταν γίνει μια εκτροπή θ’ ανοίξει η όρεξη και γι΄ άλλες
• Καιρός να πάψουν οι πολιτικοί μας να αφιερώνουν τόσο χρόνο και τόσα λόγια στο μακρινό και αόριστο και σ’ αυτό που δεν είναι τόσο στο χέρι μας όπως η Συνοδος της Κοπεγχάγης και να ασχοληθούμε όλοι μαζί να καθαρίσουμε ό,τι υπάρχει ακριβώς δίπλα μας
• Γιατί αλλιώς θα πέσει και πολύ τσιμέντο μέσα στη σπάνιας ομορφιάς περιοχή της «Βαλια Κάλντα», που σημαίνει στα Βλάχικα «Ζεστή Κοιλάδα» και στα ελληνικά θα σημαίνει σε λίγο μόνο «Κατεστραμμένη Περιοχή».

Εδώ είναι ένας περίπατος με φωτογραφίες από την περιοχή.
 
[του Άλκη Γαλδαδά - protagon.gr]