Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Συλλογή και αναγέννηση απόβλητων λιπαντικών ελαίων

waste-lubricant-oils
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά συλλογής και αναγέννησης απόβλητων λιπαντικών ελαίων, με βάση τα στοιχεία της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρίας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε),σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».
Ο διευθυντής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τάσος Πεταλάς, δήλωσε ότι οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες ορίζουν, ότι το 70% των απόβλητων λιπαντικών ελαίων πρέπει να συλλέγεται και το 80% από την εν λόγω ποσότητα θα πρέπει να αναγεννηθεί. Το 2009 η χώρα κατάφερε να ξεπεράσει τους εν λόγω στόχους, καθώς το ποσοστό της συλλογής των απόβλητων λιπαντικών ελαίων σε πανελλαδικό επίπεδο, έφτασε το 106%, του στόχου του 70% και της αναγέννησης το 130% του στόχου του 80%.
Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2004 συλλέχθηκαν 11.760 τόνοι απόβλητων λιπαντικών ελαίων σε όλη τη χώρα, ενώ το 2009 η ποσότητα αυτή έφτασε τους 41.000 τόνους.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το 2006, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία στην περιοχή, συλλέχθηκαν 1.140 τόνοι ενώ το 2009, 1750.
Στον εν λόγω τομέα έχει σημειωθεί μεγάλη επιτυχία, καθώς το  95% περίπου των παραγωγών αποβλήτων λιπαντικών ελαίων έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ.) που αυτή τη στιγμή διαθέτει επτά κέντρα συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης σε όλη την Ελλάδα και είκοσι χιλιάδες επιμέρους σημεία συλλογής, πρόσθεσε ο κ. Πεταλάς.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε στη χώρα στα τέλη του 2004, με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Μέχρι τότε μεγάλες ποσότητες αποβλήτων λιπαντικών ελαίων κατέληγαν στο έδαφος ή οδηγούνταν σε παράνομη καύση. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και των άλλων επιβλαβών για την υγεία ουσιών που παράγονται με την καύση των λιπαντικών.

[econews.gr]