Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ζημίες 28 τρισ. δολ. από πλημμύρες στον πλανήτη

Ζημίες 28 τρισ. δολ. από πλημμύρες στον πλανήτη
Επιτακτική είναι η ανάγκη αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, προειδοποιούν δύο εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης, και προειδοποιούν για τις μη αναστρέψιμες συνέπειες από την άνοδο στη θερμοκρασία του πλανήτη μας.

Ζημίες ύψους 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα προκαλέσει σε 136 παράκτιες πόλεις στον κόσμο η άνοδος της στάθμης των υδάτων λόγω των κλιματικών αλλαγών, επισημαίνει έρευνα που εκπόνησαν από κοινού το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz.

Σε μία προφανή προσπάθεια των επιστημόνων να ευαισθητοποιήσουν τους ηγέτες της υφηλίου για την ανάγκη αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, η έρευνα δημοσιεύθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που φιλοξενείται στην Κοπεγχάγη από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.
«Αν η θερμοκρασία αυξηθεί μεταξύ των 0,5 βαθμών και των 2 βαθμών έως το 2050, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά μισό μέτρο, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημιές», προειδοποιεί η έρευνα, αναθεωρώντας την επικινδυνότητα του φαινόμενου.
Ζημίες 28 τρισ. δολ. από πλημμύρες στον πλανήτη
Ερευνα του 2007, από τη Διακυβερνητική για τις Κλιματικές Αλλαγές, είχε αποφανθεί ότι το επίπεδο των υδάτων θα ανέβει από 18 έως 59 εκατοστά έως το τέλος του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με την έρευνα, όμως, «αν οι σημερινές πολιτικές όσον αφορά την προστασία του κλίματος δεν αλλάξουν, είναι πιθανό να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς το 2050».
Επίπεδα υδάτων
Συνεπώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επίπεδα των υδάτων κατά ένα μέτρο έως το 2100, αφανίζοντας ορισμένες παράκτιες περιοχές και προκαλώντας τεράστιες ζημίες σε άλλες.
Συνολικά το κόστος υπολογίζεται στα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια και, όπως φαίνεται στο παρακείμενο γράφημα, το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν η πόλη Γκουανγκτσού, στα νότια της Κίνας, και το Μαϊάμι των ΗΠΑ, με ζημίες ύψους περίπου 2,5 τρισ. ευρώ. Μόνον δύο ευρωπαϊκές πόλεις, το Ρότερνταμ και στο Αμστερνταμ, συγκαταλέγονται στις 20 πόλεις που θα υποστούν σημαντικές ζημίες λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Η υπερθέρμανση θα επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων σε Ανταρκτική, την Αρκτική και τη Γροιλανδία, κάτι που ήδη καταγράφει άλλη έρευνα που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς από το 2006.
Από το 2002 και έως το 2009, ειδικά η Ανατολική Ανταρκτική χάνει κατά μέσο όρο ετησίως 5 έως 109 μεγατόνους πάγου. Όμως από το 2006 και μετά, οι ρυθμοί αυτοί φαίνεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφού η περιοχή χάνει από 113 έως 267 γιγατόνους πάγου τον χρόνο.
Κίνδυνοι
Η εξαφάνιση των πάγων στην Ανταρκτική θεωρείται από τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο μέλλον, και οι δύο έρευνες συμφωνούν ωστόσο ότι το? μέλλον πλέον είναι απειλητικά κοντά.
«Το πρόβλημα από τη στάθμη των υδάτων θα είναι τεράστιο», επισημαίνει η πανεπιστημιακή έκθεση ενώ ο Κιμ Καρστενσεν, επικεφαλής της ομάδας του WWF στη Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Κλίμα, προειδοποιεί ότι «αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα, διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να υποστούμε καταστροφικές αλλαγές».
Οι επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι η διαβούλευση στην Κοπεγχάγη πρέπει να ξεκινήσει από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, πρώτες στη λίστα των χωρών που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη, ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν να τεθεί στη Κοπεγχάγη ένας στόχος για τη μείωση του συγκεκριμένου ρύπου.

[imerisia.gr]