Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Πλήρης Στήριξη στον Αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη από την Κυβέρνηση


Η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τον Δεκέμβριο, παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί πριν τις εκλογές για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να διασαφηνιστεί η συμφωνία διέλευσης, η οποία καθορίζει τους όρους συνεργασίας της εταιρείας με τα κράτη, οι φορολογικές καταβολές, τα τέλη και οι αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν η Ελλάδα και η Βουλγαρία, καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επιπλέον, στο στάδιο αυτό πρόκειται να συμπεριληφθούν οι συμπληρωματικές μελέτες, η έκδοση των αδειών, η απόκτηση των απαιτούμενων εκτάσεων γης, η υπογραφή των συμβάσεων για τη χρηματοδότηση και η υπογραφή των συμφωνιών κατασκευής. Όλα τα παραπάνω πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους στα πλαίσια ενός καταστατικού χάρτη.

Εκτός όμως από το νομοσχέδιο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η υπουργός κα Τίνα Μπιρμπίλη σκοπεύει εντός του Δεκεμβρίου να γίνει και η αρχή της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου που θα διέπει την απλοποίηση της αδειοδότησης και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να προωθήσει επενδύσεις ύψους 2,5 δις ευρώ οι οποίες βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και δύο χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να χρησιμοποιήσει το μεγάλο αυτό ενεργειακό νομοσχέδιο και στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της χώρας αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή και τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμησή της.

Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, παρατηρείται κινητικότητα προς τη σύσταση της ελληνορωσικής εταιρείας, κάτι που φάνηκε στις επαφές που είχε ο υφυπουργός κ. Μανιάτης την περασμένη εβδομάδα. Οι επιπλοκές του έργου αυτού εστιάζονται περισσότερο στην προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη συμφωνία των υπολοίπων χωρών διέλευσης.

Το ΥΠΕΚΑ ασχολείται επίσης με το επόμενο βήμα για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες, το οποίο ανεστάλη ένα μήνα πριν. Απαιτείται αναμόρφωση του, καθώς τα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την υλοποίησή του δεν είναι διαθέσιμα και αναζητούνται πλέον έμμεσα κίνητρα. Οι όποιες εξελίξεις στο θέμα αυτό θα δρομολογηθούν από το νέο έτος.
 
[Energeia.gr]