Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης μεταξύ Μπράουν - Παπανδρέου




Σε περίοδο στενότερης συνεργασίας και προσέγγισης εισήλθαν οι σχέσεις Ελλάδος-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, στο Λονδίνο, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Γιώργος Α.Παπανδρέου και Γκόρντον Μπράουν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι, «στο αμέσως επόμενο διάστημα», είτε στο Λονδίνο, είτε στην Αθήνα, γεγονός που- όπως επισημαίνεται αρμοδίως- οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις, έχουν βρει κοινό βηματισμό σε ορισμένα θέματα, κάτι μάλλον νέο στις διμερείς σχέσεις.
Η συνάντηση του Σαββάτου ήταν συνέχεια της σύντομης επαφής που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και στην Ντάουνιγκ Στριτ τους δόθηκε η ευκαιρία «να συνεχίσουν σε βάθος τη συζήτηση για θέματα όπως, η στρατηγική για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και βεβαίως, θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία», όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός-έκανε λόγο για «πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Μπράουν»-τόνισε ακόμη: «Η συνάντησή μας εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής πια προσπάθειας που κάνουμε, η χώρα μας να παίρνει πρωτοβουλίες, να είναι παρούσα και να θέτει θέματα, να διεκδικεί, αλλά και παράλληλα, να προωθεί σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Ευρωπαίο πολίτη, τον Έλληνα πολίτη για μια πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική Ευρώπη».
Οι κ. Παπανδρέου και Μπράουν διαπίστωσαν ότι έχουν κοινές προσεγγίσεις σε ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και η κλιματική αλλαγή. Πέραν της κοινής στάσης που τήρησαν στη Σύνοδο Κορυφής, αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πολύ σοβαρές εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόσο της Επιτροπής Στίγκλιτς, όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι «φιλοδοξεί να φέρει φρέσκο αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν, με τον κ. Παπανδρέου να επισημαίνει τους κινδύνους από τη διόγκωση του κύματος λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας. Ενώ σε ό,τι αφορά στο Ιράν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να εξαντληθούν-στο πλαίσιο του ΟΗΕ- όλα τα ειρηνικά μέσα για να βρεθεί η λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πλήρως και την ελληνική θέση για το ζήτημα των Σκοπίων, καθιστώντας σαφές ότι η «εθνική κόκκινη γραμμή» παραμένει ισχυρή, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναθεώρησής της και ότι πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σκοπίων, θα πρέπει να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Τόνισε πως η γειτονική χώρα πρέπει «να εγκαταλείψει τη λογική της ακραίας ρητορικής, η οποία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για πρόοδο και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με ανοιχτά μυαλά για ειλικρινή συζήτηση», ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Επανέλαβε, τόσο στον κ. Μπράουν, όσο και στον υπ.Εξ της Βρετανίας Μίλιμπαντ, ότι η Ελλάδα προτίθεται, «να γίνει η ατμομηχανή για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», το συμβολικό έτος 2014.
Για το Κυπριακό, οι δύο πρωθυπουργοί στηρίζουν τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, με τον κ. Παπανδρέου να επισημαίνει πως οι δύο κοινότητες έχουν τη δυνατότητα μέσα από «ελεύθερες διαπραγματεύσεις» και χωρίς «έξωθεν πιέσεις», να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, ότι στις διαπραγματεύσεις «δεν χωρούν τεχνητές πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα», πως απορρίπτει τις «απειλές», που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, ότι πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης του Κυπριακού και πως αν δεν λυθεί τώρα, μοιραία κατάληξη θα είναι η διχοτόμηση του νησιού.

Διαμαντούρος, Ιερώνυμος και βιογραφικά
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο (10.30 π.μ) και μία ώρα μετά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης συνεργασία με υπουργούς, για την επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αξιολόγησης των χιλιάδων βιογραφικών που έχουν κατατεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού. 

[naftemporiki.gr]