Ραδιενεργά ιατρικά απόβλητα, αίματα και... ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη διοχετεύονται ακόμη και σήμερα, κατά παράβαση του νόμου, σε... χωματερές, χαράδρες και άλλες ανοιχτές εκτάσεις της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον!
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απόβλητα των περίπου 120 νοσοκομείων όλης της χώρας διαχειρίζονται δεκάδες εταιρείες, εκ των οποίων άδεια λειτουργίας και τις κατάλληλες προδιαγραφές διαθέτουν μόνον οι... 3, σύμφωνα με όσα έχει διαπιστώσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ)! Τα στελέχη της Επιτροπής, μάλιστα, έχουν εντοπίσει πριν από ένα χρόνο περίπου εταιρεία της Θεσσαλονίκης να διαχειρίζεται απόβλητα νοσοκομείων της Αθήνας... Η εταιρεία εμφανιζόταν να μεταφέρει τα συγκεκριμένα απόβλητα σε ειδικό φούρνο της Θεσσαλονίκης για καύση. Η σχετική έρευνα της ΕΠΥ, όμως, απέδειξε ότι αυτός ο φούρνος απλώς δεν υπάρχει!
Για το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη καταδικάσει τη χώρα μας, αφού έκανε δεκτή την σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας (υπόθεση C - 286/08), με την οποία η Κομισιόν ζητούσε από το Δικαστήριο την καταδίκη της χώρας μας γιατί η Ελλάδα "μη λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, την τήρηση των άρθρων 4 και 8 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην οδηγία 75/442/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 91/156/ΕΟΚ), καθώς και των άρθρων 3, παράγραφος 1, 6, 7, 8, 9, 13 και 14 της οδηγίας 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του άρθρου 1, παράγραφος 2, της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 8 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην οδηγία 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 91/156/ΕΟΚ), καθώς και τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 3, παράγραφος 1, 6, 7, 8, 9, 13 και 14 της οδηγίας 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων".
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κίνησε για πρώτη φορά τις σχετικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας στις 15 Οκτωβρίου 2003.
Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δεν πραγματοποίησε ποτέ τον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, καθώς η ορισθείσα ημερομηνία παρήλθε και το φαύλο και επικίνδυνο σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις ίδιες, γνωστές... προδιαγραφές!
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Α", μάλιστα, η απραξία στο θέμα του διαγωνισμού οφείλεται σε άνωθεν επιλογή, ερήμην της ΕΠΥ, κατά τη διάρκεια της θητείας του Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας, επιλογή που "άδειασε" την ΕΠΥ και ευνόησε, ασφαλώς, τους ήδη ευνοημένους του άθλιου συστήματος.
[avgi.gr]