Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη





Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη αλλά και δεν  μπορεί να …περάσει στο ντούκου  το ότι η ΔΕΗ, η βιομηχανική  επιχείρηση της χώρας στην οποία  έχουν κατανεμηθεί μακράν τα περισσότερα  δικαιώματα εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα υπερβεί και φέτος την κατανομή, κινούμενη κόντρα στην λογική της «πράσινης ανάπτυξης» και επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Για λόγους κόστους  καυσίμου, αλλά και επειδή οι τιμές  των δικαιωμάτων ρύπων στο  οικείο χρηματιστήριο είναι φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα  χαμηλές, η ΔΕΗ έχει …φουλάρει  κατά το τρέχον έτος την χρήση του  λιγνίτη, με το συγκεκριμένο καύσιμο  να δίνει κάποιους μήνες ακόμη  και περισσότερο από το 60% της  συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού  στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, ο λιγνίτης έδωσε  1.335.000 μεγαβατώρες (mwh) περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Η αύξηση είναι 6,1% σε ετήσια βάση και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ίδια περίοδο, η κρατική  επιχείρηση ηλεκτρισμού επιβαρύνθηκε με δαπάνες ύψους 64,8 εκατ., για την κάλυψη του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπής CO2 της περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το εννεάμηνο του 2008 ήταν 108,7 εκατ. ευρώ.

Με πιο  απλά λόγια, η ΔΕΗ και πάλι εκπέμπει περισσότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα από όσο δικαιούται χωρίς να ματώνει οικονομικά, αφού την ίδια περίοδο η τεράστια πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου της επέτρεπαν να γλιτώσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο τέλος, δε, της περσινής χρονιάς, υπήρχε έλλειμμα δικαιωμάτων εκπομπής  CO2 ύψους 84 εκατ. ευρώ, αποτιμημένο σε τιμές 31/12/2008. Η ΔΕΗ κάλυψε το έλλειμμα αυτό  με αγορές εντός του 9μήνου του 2009, κάτι που είχε μια θετική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, ύψους 17,6 εκατ., λόγω της διαφοράς της αποτίμησης της  31/12/2008 και της πραγματικής δαπάνης των αγορών αυτών.

Δηλαδή η  ΔΕΗ βγήκε και κερδισμένη από  πάνω!

Μεγάλες και οι περσινές υπερβάσεις

Πέρσι, σύμφωνα  με τα επαληθευμένα στοιχεία της χρονιάς, η μονάδα IV της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε εκπέμψει κατά 68% περισσότερους ρύπους σε σχέση με τα δικαιώματα που της είχαν κατανεμηθεί.

Τα εργοστάσια 1,2 και 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχαν ξεπεράσει κατά 41,5% την κατανομή, το Κερατσίνι κατά 52,7%, το Λαύριο κατά 36,7%, η Πτολεμαϊδα κατά 25,6%, το Αλιβέρι κατά 23,6%, το Αμύνταιο κατά 20,7% και η Καρδιά κατά 14,7%.
Επιπλέον, τα εργοστάσια σε Αμύνταιο και Πτολεμαϊδα, είχαν πολύ κακές επιδόσεις και σε σχέση με το 2007, αφού οι εκπομπές του 2008 ήταν κατά 34% και κατά 19% αυξημένες, ενώ μικρότερες υπερβάσεις είχαν καταγραφεί στις μονάδες της Κομοτηνής, του Αλιβερίου και της Καρδιάς.
Βέβαια, αν για φέτος  η επιβάρυνση της ΔΕΗ από την  υπέρβαση της κατανομής είναι  μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ, από  το 2013 και μετά, οπότε και θα έχει καταργηθεί η κατανομή και οι εταιρείες  ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να πληρώνουν  για κάθε ρύπο που εκπέμπουν, το κόστος θα είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων οι οποίες – επαναλαμβάνουμε – είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτήν την περίοδο.
Όλα αυτά, όταν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοιμάζεται για την σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και, ασφαλώς, δεν θα πρέπει και η ίδια να νιώθει άνετα με τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα.
Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας χτες στην διάρκεια της Εβδομάδας  Ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής  Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τόνισε μεταξύ άλλων  ότι η συμφωνία που όλοι περιμένουν να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης είναι ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της  υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και  για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 15-30% έως το 2020 και κατά 50% παγκοσμίως μέχρι το 2050, ενώ θα φτάσει το 90% η μείωση στις ανεπτυγμένες χώρες
«Πάμε για κοινωνία μηδενικού  άνθρακα», αλλά…
«Μιλάμε ουσιαστικά για μια κοινωνία μηδενικού άνθρακα», ανέφερε η υπουργός, για να προσθέσει  ότι «αυτό απαιτεί ανάληψη  δράσεων από όλους. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική συμμαχία των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η  προστασία του περιβάλλοντος  και η αναστροφή των συνθηκών που επιφέρουν την κλιματική  αλλαγή, συνιστούν κυρίαρχο πολιτικό στόχο. Πράγμα που. επιβάλλει την  αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αντίληψης  για το ρόλο της ενέργειας στην ανάπτυξη, εφόσον είναι  υποχρεωτική  αποφυγή της περιβαλλοντικής  επιβάρυνσης. Πρέπει να παράγουμε ενέργεια, για την ανάπτυξη των οικονομιών και την εξασφάλιση ποιότητας  ζωής όλων των πολιτών, με νέους τρόπους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».
Προφανώς  η ΔΕΗ είναι πολύ μακριά από  όλα αυτά και, προφανέστατα, και στην Κοπεγχάγη η χώρα μας θα βρεθεί σε θέση «άμυνας»…

[protothema.gr]