Κενά στο πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης για το περιβάλλον και την προστασία των καμένων περιοχών εντοπίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Ξεκινώντας από την εφαρμογή των ρυθμίσεων τονίζει ότι τα μέτρα θα έπρεπε να επεκταθούν στο σύνολο της χώρας και να καλύπτουν όλη την αυθαίρετη δόμηση και όχι μόνο τις πληγείσες περιοχές της Αττικής.
Ο τεχνικός σύμβουλος της χώρας υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες περιοχές είναι δύο και τρεις φορές κατεστραμμένες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η φυσική αναδάσωση και να μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσουν το δασικό τους χαρακτήρα.
Το Παρατηρητήριο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών που έχει συστήσει το ΤΕΕ από το 2007 με άλλους φορείς δίνει μια απογοητευτική κατάσταση. Οι αναδασώσεις το 2004 ήταν μόνο 370 στρέμματα, όταν στην Πεντέλη το 1995 και το 1998 κάηκαν κάθε χρονιά περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασών, το 2007 κάηκαν μόνο στην Πάρνηθα 40.000 στρέμματα, από τα οποία τα 18.000 στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού.
Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση και το 2007, αφού οι αναδασώσεις ήταν μόνο 2.177 στρέμματα, με περισσότερα από 50.000 κατεστραμμένα στρέμματα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό.
Πρόταση του Παρατηρητηρίου είναι να συνταχθεί ένα εθνικό σχέδιο Αναδάσωσης και να συνδεθεί με το πρόγραμμα καταπολέμησης της Ερημοποίησης και το Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.
Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλους τους πυρόπληκτους νομούς και εν προκειμένω στη Αττική με την συγκρότηση «Τμημάτων Αναδασώσεων και Ερημοποίησης», που θα ανήκουν στις Διευθύνσεις Δασών.
Για να γίνουν χάρτες χρειάζεται κόσμος
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω της Διεπιστημονικής Ομάδας του Κτηματολογίου, ολοκληρώνει το επόμενο δίμηνο την επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο που είχε εκπονήσει το 2004. Μέσω αυτής θα καταθέσει σχέδιο ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου και συγχρόνως κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών εντός της προσεχούς επταετίας (το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει εντός δύο ετών), τονίζοντας ότι οι προθεσμίες του υπουργείου μπορούν να είναι ρεαλιστικές μόνο εάν στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες.
Να προστατευτεί ο Υμηττός
Το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνει επίσης να κηρυχθεί ο Υμηττός προστατευόμενη περιοχή και να υπάρξει αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και το Πεντελικό, όπως η οριοθέτηση χρήσεων γης, κατάργηση οικοδομικών συνεταιρισμών κ.α
Αναφορικά με το θέμα της αναστολής οικοδομικών αδειών που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το ΤΕΕ ζητά εκτός από την αυτοψία που θα γίνεται από ειδική επιτροπή για την νομιμότητα του ακινήτου να ζητείται και εγκεκριμένη εκτέλεση έργων. Για την υπηρεσία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων αναφέρεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα επικαλύψεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών και να αποσαφηνιστούν ζητήματα που συνδέονται με την στελέχωση και την χρηματοδότησή του.
Να επεκταθεί η τηλεσκοπική παρακολούθηση
Σε ότι αφορά το τηλεσκοπικό σύστημα γεωγραφικών συντεταγμένων που θα θέσει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Κτηματολογίου για την παρακολούθηση της δόμησης στα καμένα, το ΤΕΕ δηλώνει ότι έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για τον δορυφορικό εντοπισμό των αυθαιρέτων. Η μελέτη ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο και θα κατατεθεί, με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας, στον ΟΚΧΕ.
Ο ΟΚΧΕ, σύμφωνα με το ΤΕΕ θα πρέπει να αναλάβει την τηλεσκοπική παρακολούθηση και άλλων περιβαλλοντικών μεταβολών που καταγράφουν οι εναέριοι καταγραφείς, όπως μπαζώματα ρεμάτων, παράνομες διανοίξεις δρόμων, παράνομες αποψιλώσεος δασών κλπ.
[protothema.gr]