Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Plant-a-tree.gr - Μεγάλη Δενδροφύτευση την Κυριακή 1η Νοεμβρίου

Μεγάλη Δενδροφύτευση την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2009 - 10:30 π.μ. 


Αγαπητοί φίλοι και φίλες της Plant-a-Tree, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2009, από τις 10:30 π.μ. και μετά στην Καλλιτεχνούπολη (Πεντελικό όρος κοντά στην Ραφήνα), εθελοντές του Ομίλου Σφακιανάκη (SUZUKI) και της Plant-a-Tree, θα φυτέψουμε 5.000 δέντρα. Όσοι από εσάς θέλετε να βοηθήσετε στην δράση αυτή, θα βρείτε οδηγίες προσέλευσης στο wall.Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!
Για περισσότερες πληροφορίες pvk@plant-a-tree.gr ή στo τηλέφωνο 211 182 4322.

 

[plant-a-tree.gr]

 

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΤΕΕ: "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ"!


Μετά από μια αποχή κάποιων ημερών, επιστρέφουμε πάλι με μία ανάρτηση από το ιστολόγιο Ασωπός SOS. Δημοσιεύεται μία έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σχετικά με το πρόβλημα του Ασωπού και προτάσεις αντιμετώπισής του.εδώ.
Ας συνεχίσουμε να δίνουμε σημασία και να κινητοποιούμαστε για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ας μην το ξεχάσουμε με το πέρασμα του καιρού, μιας και μας αφορά άμεσα όλους.
Τέλος πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που γράφουν το Ασωπός SOS, μιας και τόσο καιρό δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για να γίνουν θετικά βήματα προς τη λύση του προβλήματος αυτού! 
Την μελέτη αυτή μπορείτε να την βρείτε

[perivallonsos.blogspot.com]

Πρόταση Παπανδρέου για Συνδυασμό Οικονομικής Ανάκαμψης και Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.



Ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, έκανε πρόταση στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για συνδυασμό των προσπαθειών εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στη σχετική συνέντευξη τύπου ότι πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσπάθεια αυτή μπορούν να είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.


Το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής είναι για τον κ. Παπανδρέου το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη μας, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να εντείνει και το κύμα της λαθρομετανάστευσης.

Όσον αφορά το περιβάλλον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο να ηγηθεί ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τον στόχο για μείωση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά το πολύ δύο βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, κάλεσε για συμφωνία μείωσης των εκπομπών κατά 80-95% ως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Προκειμένου να γίνει αυτό δυνατό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για μείωση κατά 30% των ρύπων ως το 2020, αρκεί να γίνει εφικτή μια παγκόσμια συμφωνία για την περίοδο μετά το 2012 και να συμμετέχουν σε αυτή και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους, το Συμβούλιο τόνισε ότι χρειάζεται βαθμιαία πλην σημαντική αύξηση των πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών ροών και πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια.

Οι ηγέτες άλλωστε υιοθέτησαν τις εκτιμήσεις της Επιτροπής ότι το συνολικό πρόσθετο κόστος για τη μείωση των ρύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να ανέλθει ετησίως μέχρι το 2020 σε περίπου 100 δισ. Ευρώ, ενώ θα καλυφθεί μέσω των ίδιων προσπαθειών των αναπτυσσόμενων χωρών, της διεθνούς αγοράς διοξειδίου του άνθρακα και της διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης.Το ύψος της διεθνούς κυβερνητικής στήριξης θα κυμανθεί μεταξύ των 22 και των 50 δις ευρώ ετησίως ως το 2020. Ταυτόχρονα κάλεσαν για δημιουργία μιας ειδικής κλείδας κατανομής με βάση τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Η χρηματοδότηση αυτή θα ανέλθει στα 5-7 δις ευρώ για τα τρία πρώτα έτη εφόσον συναφθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε σοβαρές τομές, ενώ ανέφερε και την πιθανότητα ενός πακέτου τόνωσης των χαμηλών εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από τη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου συμπερασμάτων που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να εφαρμόσει το πρωτοκολο επανεισδοχής.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, λέγοντας ότι η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη μπροστά στις πράξεις αυτές. Τόνισε ότι προ της βίας «προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Πέρα από την Κλιματική Αλλαγή, προτεραιότητα δόθηκε στη συνάντηση και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, στα οποία συμφωνούν οι ηγεσίες της Ε.Ε. παρά την εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ.  Επίσης, το Συμβούλιο αναφέρθηκε και στη λαθρομετανάστευση, με έμφαση στην ανάγκη για συντονισμένη δράση. 

[energeia.gr] 

Και άλλο αρκουδάκι θύμα τροχαίου


Οι  ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Προσοχή! Πέρασμα αρκούδας», που έχουν ήδη τοποθετηθεί εδώ και καιρό στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Κοζάνης – Φλώρινας, δεν είναι αρκετές για να σώσουν τις άτυχες αρκούδες που διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο… Απαιτείται, κυρίως, η προσοχή των οδηγών που συνήθως αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.
       Θύμα ενός τέτοιου οδηγού έπεσε  η 24η αρκούδα που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα την τελευταία πενταετία. Και δεν ήταν καν ενήλικη… Ήταν ένα αρσενικό αρκουδάκι μόλις 10 μηνών, που επιχείρησε να περάσει στην αντικρινή πλευρά της Εγνατίας αναζητώντας την τροφή του.
       Το χειρότερο είναι ότι ο  οδηγός του διερχόμενου οχήματος που το παρέσυρε κάτω από τις ρόδες του, το εγκατέλειψε αβοήθητο χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία ή τους αρμόδιους φορείς, μήπως και προλάβαιναν να το σώσουν… Έτσι, ξεψύχησε στην άσφαλτο και η οργάνωση «Αρκτούρος» ειδοποιήθηκε όταν ήταν πια πολύ αργά.
       «Η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η προσεκτική οδήγηση στο δευτερεύον οδικό δίκτυο των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, θα εξασφαλίσει και την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών αλλά και την επιβίωση της σπάνιας και πολύτιμης καφέ αρκούδας, που εξασφαλίζει την υγεία των δασών μας» αναφέρει σε ανακοίνωση η οργάνωση για την προστασία της αρκούδας.

[protothema.gr]

Μπιρμπίλη-Τσίπρας: Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ το γήπεδο στο Βοτανικό



«Η πράσινη ανάπτυξη δεν περιχαρακώνεται σε στενές κομματικές γραμμές, πρέπει να εμπνέει συμμαχία πολιτών» δήλωσε μετά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη. Στη συνάντηση, η οποία έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, συζητήθηκαν το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, οι μεγάλες ζώνες πρασίνου στην Αττική καθώς επίσης και η δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων στο Γουδή και τον Ελαιώνα που αποτελούν πάγιες θέσεις του Συνασπισμού. Ειδικά για το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟ η κα. Μπιρμπίλη τόνισε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Τσίπρα και δήλωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των συναρμοδίων φορέων με στόχο η κατασκευή του γηπέδου να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ το οποίο έχει ακυρώσει τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στις θετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου  τονίζοντας ότι θα πιέζει και θα καταγγέλλει τα κακώς κείμενα.

[protothema.gr]

Το Σάββατο ανακυκλώνουμε

Ο ΣΚΑΪ καλεί όλους τους φίλους του οι οποίοι έχουν ηλεκτρονικές συσκευές για ανακύκλωση να τις φέρουν στον προαύλιο χώρο του Badminton από τις 08.00 το πρωί μέχρι και τη 01.00 το μεσημέρι

 

Διεθνές Συνέδριο για μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων


Ξεκινάει την Παρασκευή το διήμερο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με θέμα «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Στοχεύοντας σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων» στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει βήμα συζήτησης και διαβούλευσης ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, για την προώθηση λύσεων ολοκληρωμένης & βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων. Επιπλέον, το Συνέδριο εστιάζει στις αλλαγές που συμβαίνουν στο πεδίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης των 27, κάτω από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και των φυσικών πόρων.

Οι ειδικά διαμορφωμένες θεματικές ενότητες του συνεδρίου καλύπτουν ευρέως το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών αποβλήτων. Πιο αναλυτικά: ΦοΔΣΑ - Παρόν & Μέλλον, Περιορισμός Παραγωγής Αποβλήτων, Συλλογή - Μεταφορά – Μεταφόρτωση, Ανακύκλωση – Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων, Τελική Διάθεση (ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ), Χρηματοδοτήσεις έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Συμμετοχή & Ευαισθητοποίηση Πολιτών, Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων, Διαχείριση Αδρανών Αποβλήτων.


[zougla.gr] 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής - Νέο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ


Νέο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ 
Με την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων




  • Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
  • Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
  • Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
  • Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;
  • Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
  • Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;

Και δορυφόροι για τα 270.000 καμένα στρέμματα στην ΒΑ. Αττική




Σαφάρι για τον δορυφορικό εντοπισμό νέων αυθαιρέτων και άμεση κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων εντός των αναδασωτέων περιοχών με τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις καμένες περιοχές της Αττικής που θα καταθέσει στη βουλή η κυβέρνηση στις 5 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας που θα καλύψει μια έκταση περίπου 270.000 στρεμμάτων, για την οποία μένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κήρυξής της ως αναδασωτέα για να αποτυπωθεί, ποια τμήματα είναι δασικά. Εξ αυτών 204.000 στρέμματα αφορούν τα καμένα της Δυτικής Αττικής, 39.000 στρέμματα την περιοχή των Βιλίων και 26.000 στρέμματα την Δυτική Αττική.  


Το σχέδιο νόμου παρουσίασε χθες η κυρία Μπιρμπίλη (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=48969&category_id=35 το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το protothema.gr) ενώπιον δήμων, δασικών φορέων, επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τους οποίους θα ξεκινήσει ολιγοήμερη διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την κατάθεση προτάσεων. 

Οι φορείς που συμμετείχαν στην παρουσίαση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζουν ως θετικό βήμα την πρόταση της κυβέρνησης για τα καμένα, τονίζοντας ότι «η νέα υπουργός διαπνέεται από περιβαλλοντικές αντιλήψεις και με διάθεση να αλλάξει πολλά στο υπουργείο, προς όφελος των δασών και του περιβάλλοντος».

Οι δασολόγοι εκτιμούν μάλιστα ότι με εξαίρεση τους αισιόδοξους χρόνους κύρωσης των δασικών χαρτών, το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, επικροτώντας την απόσυρση του «δασοκτόνου» νόμου του 2003 που έδινε μια «χαλαρή» ερμηνεία για τον ορισμό του δάσους. Η ερμηνεία αυτή είχε γίνει η αφορμή για να παγώσει η κύρωση των δασικών χαρτών και μάλιστα σε περιοχές που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις όπως είναι για παράδειγμα η Αττική και η Χαλκιδική.    

Το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφίσει η νέα βουλή. Αναλυτικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν: 

Αναστολή οικοδομικών εργασιών
Σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές προβλέπεται αναστολή οικοδομικών εργασιών μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών ισχύει για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός του περιγράμματος των αναδασωτέων περιοχών του Νομού Αττικής και αφορά όλες τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές που επλήγησαν. Οι απαγορεύσεις αίρονται με την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων. 

Εξαιρούνται όσα έχουν νόμιμη άδεια
Εξαιρούνται από την ρύθμιση τα κτίσματα που διαθέτουν νόμιμες άδειες, δημόσια κτίρια, δημόσια έργα κ.α που είναι νόμιμα χωροθετημένα και οι εργασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό θα γίνεται αυτοψία από Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που θα διαπιστώνει την νομιμότητα του κτίσματος. Οι Επιτροπές Ελέγχου θα συστήνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και θα συμμετέχουν σε αυτές εκπρόσωποι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το πολεοδομικό γραφείο της περιοχής και το αρμόδιο δασαρχείο.     

Έρχονται οι «ράμπο» κατεδαφίσεων
Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, ως τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών και την κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός αναδασωτέων περιοχών.
Βασική αλλαγή της νομοθεσίας είναι η υποχρεωτική από την πλευρά των πολεοδομιών παροχή στοιχείων για τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός ακίνητου. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) εντός δύο μηνών από την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να λειτουργήσει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης για την Αττική και να ενημερώνει κάθε μήνα την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που εμφανίζεται στο χάρτη και σε εκτός σχεδίου περιοχές. 

Όσα καίγονται αυτομάτως, θα κτηματογραφούνται 
Από τις πιο ριζοσπαστικές διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι αυτή που προβλέπει την υποχρεωτική κτηματογράφηση περιοχών που έχουν καεί εντός ενός μηνός από την κήρυξή τους ως αναδασωτέες. Αγκάθι για την προστασία των δασών είναι η απουσία κτηματολογίου και δασικών χαρτών. 

Οι δασικοί χάρτες που είχαν δρομολογηθεί από τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης και δεν είχα κυρωθεί λόγω δικαστικών προστριβών που συνδέονταν τον ορισμό του δάσους προβλέπεται να κυρωθούν άμεσα. Πρόκειται για 26 ΟΤΑ που αναμένεται να αποκτήσουν δασικούς χάρτες μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.
Με βάση το νομοσχέδιο, η ανάρτηση του δασικού χάρτη θα γίνεται εντός 20 ημερών από την υποβολή του στην υπηρεσία, με την πρόβλεψη οι όποιες ενστάσεις να εξετάζονται εντός ενός μηνός. Με το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας, η κύρωση του δασικού χάρτη θα γίνεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.       

Καταργούνται οι διατάξεις του ν. 3208/2003
Το σχέδιο νόμου δίνει λύση και στο δισεπίλυτο θέμα των δασών, αποσύροντας τις διατάξεις του νόμου 3208 του 2003 με τον οποίο δάσος οριζόταν μια περιοχή που είχε δασοκάλυψη 25%. Πλέον ο ορισμός του δάσος θα γίνεται με το νόμο του 1979 που για να χαρακτηριστεί μια περιοχή δάσος έπρεπε η  δασοκάλυψη να ήταν 15%.

[protothema.gr]

Εκστρατεία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος


Τελείωσε με μεγάλη επιτυχία η φετινή ενημερωτική εκστρατεία από τη HELMEPA,  τη CYMEPA και τη JT International.

Με κοινό γνώμονα δράσης την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η HELMEPA και η JTI συμπορεύθηκαν και φέτος στην προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού και την παρακίνησή του στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από τα τσιγάρα.

Μοντέρνες και ενεργειακά αυτόνομες

Στάσεις - σύμβολα για το περιβάλλον πρόκειται να εγκαταστήσει στο μέλλον ο ΟΑΣΑ. 


Προσφέρουν άνεση και ασφάλεια στο επιβατικό κοινό, αλλά κυρίως καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΣΕΒ: ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο για το Νερό

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Παρασκευή οι εργασίες της 2ης ημέρας του Συμποσίου για το Νερό που διοργάνωσε το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Μέγαρο Μουσικής.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ --- Σειρά Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη


Ο όρος εταιρική κοινωνική ευθύνη προσδιορίζει την ευθύνη που έχουν οι εταιρείες έναντι του προσωπικού της, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, όχι μόνο ως οντότητες που επηρεάζουν σημαντικά το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την οικονομική τους δραστηριότητα αλλά και μέσα από τη διαμόρφωση ανθρώπινων προτύπων και τρόπων ζωής για τα οποία είναι υπεύθυνες.

        Μέσα από τη διαφήμιση πολλές εταιρείες δημιουργούν επίπλαστες ανάγκες, αλλοτριώνουν και καταστρέφουν το νόημα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό δε γίνεται μέσα από ένα συνωμοτικό χώρο ολίγων διεστραμμένων επιχειρηματιών.



Το ίδιο το οικονομικό σύστημα που απαιτεί μια διαρκώς μεγεθυνόμενη ανάπτυξη για την επιβίωσή του, προσπαθεί μέσα από τις επιμέρους και ασυντόνιστες επιχειρηματικές δράσεις να γεννήσει νέες καταναλωτικές κατευθύνσεις.  Έτσι εμφανίζεται η «οικονομική φούσκα» που θα ήταν λάθος να την εντοπίσουμε μόνο στα άυλα ή «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα.  Εξίσου φούσκα είναι και όλη αυτή η βιομηχανία που με άξονα το ποτό συνδέει τα κλαμπ με τη νεανικότητα, τη σεξουαλικότητα και τη μουσική.  Εξίσου φούσκα είναι και τα εξεζητημένα αξεσουάρ που συνδέονται με την επίδειξη πλούτου, αλλοτριώνοντας την εσωτερική αξία του καθενός και υποστασιοποιώντας την σε χρήμα και κυριαρχία.
       Ο όρος εταιρική κοινωνική ευθύνη στην Ελλάδα (και όχι μόνο) έχει πάρει το χαρακτήρα της διατήρησης των προσχημάτων από τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, έναντι μιας κοινωνίας που συνειδητοποιεί αργά αλλά σταθερά και με αγανάκτηση, την έλλειψη οικονομικής δικαιοσύνης και αναλγησίας από αυτές. Χρησιμοποιείται κυρίως ως έμμεση διαφήμιση της επιχείρησης .

         Η ίδια η εταιρική κοινωνική ευθύνη δηλαδή των επιχειρήσεων αντιμετωπίζεται ως επένδυση,  ως διαφήμιση των ιδίων και όχι ως αίσθηση ευθύνης έναντι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.  Χρειάζεται  να συνειδητοποιήσουμε ότι η εταιρική κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων πρέπει να γίνει συνειδητοποιημένη πρακτική και στοχευμένη πολιτική τους.  Σε ένα περιβάλλον που καταστρέφεται, η οικονομική ζημία θα παρασύρει και τις επιχειρήσεις. Ένας καταναλωτής που στενάζει για την επιβίωσή του απλούστατα θα μειώσει στα απολύτως αναγκαία την κατανάλωσή του. Μια οικονομία που διέπεται από το ατομικό συμφέρον και μόνο, κατατρώγει τα θεμέλια της κοινωνικότητας και γεννά τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την παρακμή, εν τέλει την οικονομική κρίση και καταστροφή.
         Τα παραπάνω δε στοχεύουν στη σύνταξη ενός «ευαγγελίου» επιχειρηματικής ηθικής αλλά στην κατανόηση της κρίσης που συσσωρεύουν οι ανορθολογικές και αστόχαστες πράξεις όλων μας ως επιχειρηματίες ή μάνατζερ ή διευθυντές μάρκετινγκ κλπ. Δεν αντιλαμβάνομαι το να εκπαιδεύει μια επιχείρηση το διοικητικό προσωπικό της με  σεμινάρια φιλοσοφίας, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν τις δεξιότητες μιας «διευρυμένης συνείδησης» αλλά που εντέλει θα εθελοτυφλεί ενάντια στο βαθύτερο νόημα και διδαχή της ίδιας της φιλοσοφίας (η οποία συνδέεται στενά με το αληθινό και την αποκάλυψή του) και που εξαιτίας τους προκύπτει η διεύρυνση της συνειδήσεως. Πώς μπορείς να είσαι σοβαρός επιχειρηματίας και εντέλει να κάνεις πράγματα τα οποία δεν πιστεύεις;

        Όπως δεν έχει καμία λογική η αντιφατικότητα μεταξύ παραγόμενου προϊόντος και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αν ένα προϊόν μιας επιχείρησης λειτουργεί αντικοινωνικά ή καταστρέφει συστηματικά το περιβάλλον δεν ισοφαρίζεται από χορηγίες. Εταιρική κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη βρίσκεται και μέσα στο προϊόν που παράγουμε και μέσα στη διαδικασία παραγωγής του (όχι μόνο στην επιστροφή μέρους των κερδών στην κοινωνία μέσω χορηγιών).
        Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αυτή τη στιγμή γελοιοποιείται. Ίσως επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της ως προς τη διάδοσή της στον επιχειρηματικό κόσμο. Κρίνεται όμως αναγκαίο να κατανοηθεί το τι πραγματικά είναι η ΕΚΕ. Μέχρι σήμερα οι εταιρείες αντιμετωπίζονται ως απρόσωποι οργανισμοί με δεδομένο ιδιοτελές κίνητρο, που περνάει ως αυτονόητο και δεδομένο στον κόσμο, και τυγχάνουν μιας σχετικής ασυλίας ως προς την ιστορική τους ευθύνη. Και ενώ οι εταιρείες ποτέ δε συμμετέχουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα είναι γνωστό ότι παρασκηνιακά κινούν τα νήματα της σύγχρονης τουλάχιστον ιστορίας. Τους αναλογεί συνεπώς σημαντική ευθύνη. Ευθύνη που πρέπει να αποκαλυφθεί και να έρθει στο φως. Γιατί η διαφθορά δεν γεννάται στο φως αλλά στα σκοτάδια των κρυμμένων συμφωνιών και άτυπων συναλλαγών, στα παρασκήνια και όχι στο προσκήνιο.
        Αυτό είναι και ένα σημαντικό ζήτημα που τίθεται ως προς τη δημοκρατία: ο ιδιότυπος πατερναλισμός. Η μυστικότητα που τάχα προστατεύει τον κόσμο από τον θυμικό εαυτό του, έχει καταλήξει να συντηρεί άντρα διεφθαρμένων ελίτ και αθέμιτων συναλλαγών και δικτυώσεων της πολιτικής εξουσίας με την οικονομική.

26 Οκτωβρίου 2009

Γιώργος Μαυρουλέας, Πολιτικός Επιστήμονας,
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
gmavrouleas@solon.org.gr


[solon.org.gr] 

Share on Facebook

ΗΠΑ: 3,4 δις Δολάρια για τη Χρηματοδότηση του Έξυπνου Δικτύου Ηλεκτρισμού



Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα χρηματοδοτήσει με 3,4 δις δολάρια την δημιουργία ενός «έξυπνου» δικτύου ηλεκτρισμού το οποίο θα αποφέρει μικρότερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές και θα είναι σε θέση να μεταφέρει ισχύ από τις ΑΠΕ. Πρόκειται για μέρος των 787 δις δολαρίων του πακέτου στήριξης που ενέκρινε το Κογκρέσο και αναμένεται να παράγει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή δανείων, τα οποία θα κυμαίνονται από 400.000 ως 200 εκατ. δολάρια και θα δοθούν σε 100 επιχειρήσεις, παραγωγούς και πόλεις. Η Κάρολ Μπράουνερ, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής και ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Το σημερινό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο. Όχι μόνο πρέπει να κάνουμε το σύστημα μεγαλύτερο και ισχυρότερο, αλλά να το κάνουμε να λειτουργεί και καλύτερα».

Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για 18 εκατ. έξυπνους μετρητές που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να διαχειρίζονται καλύτερη τη χρήση της ενέργειας στο σπίτι τους, 700 αυτόματους υποσταθμούς που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να επιδιορθώνουν ταχύτερα τις ζημιές από φυσικά φαινόμενα και 200.000 έξυπνους μετασχηματιστές με τους οποίους οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θα μπορούν να αντικαθιστούν εξαρτήματα πριν αυτά γίνουν ελαττωματικά.
Οι εταιρείες που θα λάβουν μέρος των 3,4 δις έχουν εξασφαλίσει επίσης και ιδιωτική χρηματοδότηση 4,7 δις δολαρίων για τον ίδιο σκοπό. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος θα κινηθεί γρήγορα ώστε μέσα σε 60 ημέρες τα κονδύλια αυτά να έχουν διοχετευθεί στους αποδέκτες τους. Τα σχέδια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 12-36 μηνών.

[energeia.gr] 

Share on Facebook

H MOm αναζητάει εθελοντές για την περίθαλψη της Νεφέλης!


Λάβε κι εσύ μέρος στην περίθαλψη της μικρής Νεφέλης!




Τόπος: Αλόννησος, Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης της Μεσογειακής φώκιας 


Ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής: 1 εβδομάδα
Εκπαίδευση:Λαμβάνεις τις δύο πρώτες μέρες από τους βιολόγους της MOm που θα βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό σου.


Ο Ρόλος σου: Συμμετέχεις σε όλα τα στάδια προσαρμογής και εκπαίδευσης του ζώου ως προς την επιτυχημένη επανένταξη του στο θαλάσσιο περιβάλλον!Η MOm σου παρέχει:τη διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με κουζίνα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας το συντομότερο στο 210 5222888.
 

Μοιράσου με τη Νεφέλη μια εμπειρία ζωής!

[mom.gr] 



Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Καθαρή ενέργεια από την Coca-Cola



Η πρώτη μονάδα συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού λειτουργεί στη Ρουμανία

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ έχουν περάσει από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέκου και η Ρουμανία θεωρείται πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Αποκαλείται μάλιστα «τίγρης» της κεντροανατολικής Ευρώπης. Παρ' όλο που η αποκλειστικά δική της βιομηχανική παραγωγή έχει περιοριστεί αισθητά, η χώρα έχει γνωρίσει άνθηση λόγω των ξένων επενδύσεων που υπολογίζεται ότι από το 1989 έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.

Η Ελλάδα στέλνει τοξικά απόβλητα στη Βουλγαρία;



Τεράστιες ποσότητες παράνομων φορτίων αποβλήτων με προορισμό τη Βουλγαρία εντόπισαν οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για απόβλητα από μπαταρίες μολύβδου, καλώδια, μέταλλα, ελαστικά και πλαστικά, τα οποία συλλέχτηκαν στην Ελλάδα και προορίζονταν για τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, οι Αρχές απέτρεψαν την είσοδό τους στη χώρα, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των φορτηγών που τα μετέφεραν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εφαρμογή και την Επιβολή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, απόβλητα μεταφέρονται παράνομα από την Ελλάδα στη Βουλγαρία ώστε να αποφευχθεί η δαπανηρή διαχείρισή τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει προεδρικού διατάγματος του 2004 απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές και είναι υποχρεωτικό οι συγκεκριμένες συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό τέτοιων συσκευών οδηγείται στην ανακύκλωση, ειδικά από τις μεγάλες εταιρείες, εξαιτίας του κόστους.
«Αντί γι΄ αυτό, επιχειρήσεις που θέλουν να ξεφορτωθούν τα ηλεκτρονικά τους απόβλητα τα πωλούν ως μεταχειρισμένα σε εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτού του είδους το εμπόριο, οι οποίες τα εξάγουν σε γειτονικές χώρες για να ανακτηθούν τα πολύτιμα υλικά, μη τηρώντας όμως τους περιβαλλοντικούς όρους επεξεργασίας. Λέγεται ότι απορρίμματα εξάγουμε και στην Αλβανία, εκτός από τη Βουλγαρία. Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα παράνομα φορτία επικίνδυνων αποβλήτων διακινούνται μέσω θαλάσσης», δήλωσε στα Νέα ο κ. Κυρκίτσος, από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε παράνομη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν τον Οκτώβριο του 2007.
Έκτοτε εντάθηκαν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ τα πιο πρόσφατα μπλόκα στήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στις 11 και 12 Ιουνίου 2009.

[econews.gr] 


Share on Facebook

SOS για το εθνικό πάρκο της Στροφυλιάς


Άμεσο κίνδυνο καταστροφής, και μάλιστα με τις "ευλογίες" του δασαρχείου Πατρών, διατρέχει το εθνικό πάρκο της Στροφυλιάς, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Νatura, μαζί με τον υγρότοπο του Κοτυχίου.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες το πάρκο κατακλύζεται από τρακτέρ και οχήματα βαρέως τύπου με πρόσχημα την απομάκρυνση των καμένων κορμών και την αποκατάσταση του δασούς της κουκουναριάς…

Η παντελής έλλειψη εποπτείας της διαδικασίας από το αρμόδιο δασαρχείο, έχει μετατρέψει τη δασική διαχείριση σε κανονικό πλιάτσικο ενώ καταστρέφεται και η φυσική αναγέννηση του δασούς...

Σύμφωνα με τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία το μεγαλύτερο πεδινό δάσος κουκουναρίας της Μεσογείου θα κινδυνεύσει ακόμη περισσότερο το επόμενο καλοκαίρι καθώς ούτε η φυσική αναδάσωση προχωρά ούτε όμως απομακρύνεται αποτελεσματικά και η εύφλεκτη βιομάζα.

Η περιοχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο ποικίλλων συμφερόντων.

Ένα μεγάλο μέρος της διεκδικείται από τη μονή Μεγάλου Σπηλαίου ενώ μια περιοχή 500 στρεμμάτων στα Σαμαραίικα έχει καταπατηθεί.

Από τα Σαμαραίικα όμως είχε αρχίσει και η μεγάλη φωτιά μια μέρα μετά τη λήξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Νέα χελωνάκια στο Λαγανά



Περίπου 60.000 χελωνάκια ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους στη θάλασσα καθώς ολοκληρώθηκε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στον βιότοπο αναπαραγωγής της, στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή) που επικρατούσαν τόσο τον Απρίλιο και Μάιο όσο και κατά τον Ιούνιο, περίοδο κατά την οποία ωριμάζουν τα αυγά των θηλυκών ατόμων της χελώνας και γονιμοποιούνται, αλλά και τις φυσικές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στις παραλίες ωοτοκίας, το 2009 δημιουργήθηκαν στον κόλπο Λαγανά 857 φωλιές από τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες.

Το καλοκαίρι του 2009, από το σύνολο των φωλεών, εκκολάφθηκαν μόνο οι 763, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι βγήκαν περίπου 60.000 χελωνάκια, τα οποία ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους στη θάλασσα.

Λίγα από αυτά θα καταφέρουν να επιβιώσουν ώστε να ενηλικιωθούν και να επιστρέψουν στην περιοχή που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν και αυτά με τη σειρά τους.

Είναι προφανές, αναφέρει η διοίκηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, ότι οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται την προστασία μας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον χρόνο της ζωής, αφού είναι γνωστό ότι είναι το μοναδικό ζώο που ανήκει στο φυλογενετικό δέντρο των δεινοσαύρων και ζει πάνω στον πλανήτη μας πολλά εκατομμύρια χρόνια.

[protothema.gr] 

Share on Facebook

Ξέχασαν τον «πράσινο» Αϊ-Στράτη



Εμεινε στα χαρτιά το σχέδιο να γίνει το νησί πρότυπο οικολογικής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα

ΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ξεκινούσαν αύριο, το έργο του «πράσινου» Αϊ-Στράτη θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 6 με 8 μήνες και η Ελλάδα να είχε να υπερηφανεύεται για ένα μοναδικό παγκοσμίως περιβαλλοντικό εγχείρημα. Παρ' όλα αυτά, 19 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του αρχικού σχεδίου και επτά μετά το επίσημο χρίσμα που εδόθη από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι διαδικασίες για τη μετατροπή του Αϊ-Στράτη σε φάρο «πράσινης» ανάπτυξης μοιάζουν να έχουν παγώσει.


Μιλώντας στην «R», ο κοινοτάρχης του Αϊ-Στράτη Χαράλαμπος Μακρής εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κωλυσιεργία που παρατηρείται. «Αν και όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, ο φορέας υλοποίησης του έργου δεν έχει ακόμα συσταθεί. Η προκήρυξη των εκλογών δημιούργησε νέες καθυστερήσεις καθώς η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας μετατέθηκε από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Παιδείας.
Ουσιαστικά, πλέον δεν γνωρίζουμε σε ποιον παράγοντα της κυβέρνησης να απευθυνθούμε», δηλώνει ο κ. Μακρής.

Το εγχείρημα του «πράσινου» Αϊ-Στράτη δεν αφορά μόνο την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται στην ανάπτυξη βιολογικής αλιείας, κτηνοτροφίας και γεωργίας, στις μεταφορές αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες του νησιού να διεξάγονται με 100% βιώσιμο τρόπο.

«Η λύση που έχουμε προωθήσει για τον Αϊ-Στράτη αποτελεί σημαντική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο και ασφαλώς, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, θα τύχει του παγκόσμιου επιστημονικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος», επισημαίνει ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικήτας Νικητάκος, ο οποίος μαζί με τον μηχανικό Νάσο Βατίστα και τον δόκτορα Θεόδωρο Λίλα αποτελούν την ομάδα που εμπνεύστηκε το έργο και ανέλαβε το βασικότερο μέρος των μελετών.

Η μεγάλη επιστημονική πρωτοπορία του ελληνικού σχεδίου σε σχέση με τα υπόλοιπα «πράσινα» νησιά που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες χώρες του κόσμου αφορά κυρίως το γεγονός ότι ο Αϊ-Στράτης έχει αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο.

«Μέχρι σήμερα έχουμε "πράσινες" περιοχές με διασυνδεδεμένο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν επιπλέον ενέργεια, τη στέλνουμε στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, όταν λείπει ενέργεια, την παίρνουμε από το δίκτυο και στο τέλος κάνουμε έναν λογιστικό υπολογισμό, όπου φαίνεται ότι παρήγαμε συνολικά όσο καταναλώσαμε, άρα λειτουργούμε 100% με ανανεώσιμες πηγές. Στον Αϊ-Στράτη δεν μπορείς να παίξεις με τέτοιους υπολογισμούς· όταν σου περισσεύει ενέργεια πρέπει κάτι να την κάνεις και κυρίως όταν σου λείπει πρέπει από κάπου να τη βρεις», εξηγεί ο κ. Νικητάκος.

Η λύση που έχει δοθεί σε αυτό το πρόβλημα είναι ο συνδυασμός συστημάτων ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής αλλά και κυματικής ενέργειας. Ο τελευταίος τύπος ανανεώσιμης ενέργειας είναι σήμερα σχετικά άγνωστος και ουδόλως έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, παρ' όλο που οι επιστήμονες τονίζουν πως με ένα πολύ μικρό μέρος της διαθέσιμης κυματικής ενέργειας που έχουμε στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά θα μπορούσαμε να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα.

Σκοπός του σχεδίου, άλλωστε, είναι η εφαρμογή των καινοτόμων «πράσινων» τεχνολογιών πιλοτικά, ώστε να προχωρήσουν μελλοντικά ανάλογα εγχειρήματα και σε άλλα, πολύ μεγαλύτερα νησιά.

«Πράσινη» ανάπτυξη

Ο περιορισμένος οικισμός των 260 κατοίκων, μαζί με τη μικρή έκταση του νησιού ήταν τα βασικότερα πλεονεκτήματα που πρόκριναν τον Αϊ-Στράτη ως το μέρος υλοποίησης του πειράματος του «πράσινου» νησιού, καθώς ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί επίσης από τη Μήλο, τη Νίσυρο και την Τήλο.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, όμως, δεν συνεπάγεται οφέλη μόνο για το απομονωμένο νησί του βορείου Αιγαίου, που στο παρελθόν αποτελούσε τόπο εξορίας.
«Το εγχείρημα του "πράσινου" νησιού δεν είναι απλά η κύρια αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, είναι η μοναδική αναπτυξιακή προοπτική. Παρ' όλα αυτά, το όραμά μας είναι το νησί να εξελιχθεί σε διαρκές εργαστήρι παραγωγής φιλοπερι-βαλλοντικής τεχνογνωσίας, από την οποία θα επωφεληθεί ολόκληρη η χώρα», δηλώνει ο κοινοτάρχης του Αϊ-Στράτη.

Ο καθηγητής Νικήτας Νικητάκος συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Μακρή. «Εκτός από την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, η επιτυχία του προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα την προβολή της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, ενώ οι πιο επιτυχημένες συνιστώσες των λύσεων που θα εφαρμοστούν στον Αϊ-Στράτη θα μεταφερθούν σε άλλα, μεγαλύτερα νησιά», καταλήγει ο κ. Νικητάκος.

[Εφημερίδα REAL NEWS]

Share on Facebook

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό




Σύμφωνα με τους ειδικούς τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η αλλαγή των εποχών επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να δημιουργήσουν προσομοιώσεις του ανθρώπινου οργανισμού για να διεξάγουν τη σχετική έρευνα.

Διαπίστωσαν ότι είναι τόσο πολύπλοκος ώστε να προσαρμόζεται στις αλλαγές στο φως από ώρα σε ώρα, αλλά και στις αλλαγές της εποχής. Υπάρχουν ελπίδες ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορέσει να δώσει κάποια λύση στις διαταραχές του ύπνου, αλλά και να βοηθήσει στην κατανόηση του βιορυθμού των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών. Οι διάφορες αλλαγές στο περιβάλλον επηρεάζουν τον οργανισμό με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση.


Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν ακόμα και την κλιματική αλλαγή.


Κατανοώντας καλύτερα τους λόγους που το βιολογικό ρολόι του κάθε οργανισμού είναι τόσο περίπλοκο, θα μπορέσουν να ελέγξουν το καθένα ξεχωριστά με μεγαλύτερη επιτυχία.


[blue-planet.gr]



 

Χάος στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας


Χάος επικράτησε την Κυριακή στη χώρα λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων 


Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος, ταλαιπωρία για τους εποχούμενους με ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς και καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες ήταν το σκηνικό της Κυριακής λόγω των σφοδρότατων βροχοπτώσεων που έπληξαν τη χώρα.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΖΗΣΤΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ!


5 – 8 Νοεμβρίου 2009
Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Palace
Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι-Αθήνα.



Η Έκθεση ECOFESTIVAL έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας
της ΔΗΩ, του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

"Φρένο" σε κάθε οικοδομική δραστηριότητα στα καμένα


Φρένο, σε κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα στις καμένες περιοχές της Αττικής, προτίθεται να βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα.

Η απαγόρευση οικοδόμησης θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι να οριοθετηθούν και να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που επλήγησαν απο τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Εξαιρούνται, τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές και θα ενταχθούν στα Προγράμματα Επιδότησης της Ανακατασκευής ή Επισκευής τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, με το σχέδιο νόμου:

- αναστέλλεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών,

- αναστέλλεται η εφαρμογή των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί και δεν υλοποιήθηκαν,

- αναστέλλονται και οι οικοδομικές εργασίες, ανεξαρτήτως του σταδίου που αυτές βρίσκονται.

Προβλέπεται, επίσης, ότι για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών (μετά την άρση της αναστολής) μεταξύ των δικαιολογητικών που θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι είναι, ακριβείς συντεταγμένες της θέσης του υπό οικοδόμηση οικοπέδου.



Με την έναρξη των εργασιών, τριμελής επιτροπή, από εκπροσώπους του Δασαρχείου, της Πολεοδομίας και του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, θα πιστοποιεί ότι η οικοδομή ανεγείρεται εντός του οικοπέδου, που προσδιορίζουν οι συντεταγμένες που υποβλήθηκαν, ενώ έλεγχοι θα διενεργούνται και κατά τα διάφορα στάδια ανέγερσης της οικοδομής.

[skai.gr]

Η HP μειώνει το ενεργειακό της αποτύπωμα


Η Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι προσχώρησε στο Παγκόσμιο Δίκτυο για τα Δάση και το Εμπόριο (GFTN-NA), μια πρωτοβουλία της WWF με στόχο οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη και να λάβουν μέτρα για την προστασία της φύσης.
Με την απόφασή της να προσχωρήσει στο δίκτυο GFTN-NA η ΗΡ δεσμεύτηκε ότι το χαρτί εκτύπωσης που παράγει σε μεγάλο ποσοστό θα αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης.
Ως εκ τούτου, άμεσα θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της ενώ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της.
Παράλληλα, η WWF ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει τη γνωστή εταιρεία στην επίτευξη των στόχων της.
«Για περισσότερα από 50 χρόνια η HP διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις στους πελάτες της ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα» τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της HP, Γκλέν Χόπκινς.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τη WWF για να αναδείξουμε τη σημασία των υπεύθυνων και αειφόρων πρακτικών διαχείρισης των δασών», συμπλήρωσε ο κ. Χόπκινς.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης και της αποψίλωσης των δασών, αποτελούν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.
«Η προσχώρηση στο δίκτυο GFTN-NA πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών μας δραστηριοτήτων», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΗΡ.
«Κάθε χρόνο περισσότερα από 30 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστρέφονται για την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών σε ξύλο και γεωργικά προϊόντα», υποστήριξε εκπρόσωπος της WWF σχολιάζοντας την απόφαση της HP να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.
«Με αυτή τη νέα συνεργασία η ΗΡ βοηθά στην προστασία των δασών παγκοσμίως, καθώς θα υιοθετήσει περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και εμπορία προϊόντων που προέρχονται από ξύλο», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

[econews.gr]

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Νέες συσκευές ηλεκτρικής τροφοδοσίας


Το κόστος του hardware γενικά πέφτει, αλλά το κόστος της ενέργειας όχι: πιο αποδοτικοί και προσεγμένοι τρόποι τροφοδοσίας κάνουν την εμφάνισή τους, για να μας προφυλάξουν από δυσάρεστες εκπλήξεις και “ηλεκτροσόκ” μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Η έννοια της ενεργειακής αποδοτικότητας, που έχει μπει τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον στο λεξιλόγιό μας, έρχεται να αντικαταστήσει την παλιά φιλοσοφία που μετρούσε την αξία μιας συσκευής με γνώμονα αποκλειστικά την υπολογιστική της απόδοση. Από τους επεξεργαστές και τις κάρτες γραφικών μέχρι τα notebooks και τα κινητά, απώτερος στόχος είναι πλέον όχι μόνο η υψηλή επεξεργαστική ισχύς αλλά και η έξυπνη ενεργειακή διαχείριση: ταχύτερα και ικανότερα chips με λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις είναι σήμερα το ζητούμενο, ενώ παράλληλα νέοι τρόποι τροφοδοσίας και νέες ενεργειακές πηγές προοιωνίζουν ένα ενδιαφέρον μέλλον στον τομέα αυτό.

Τερατώδες πολύπριζο



Η πρακτική έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι κλείνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους όχι με το διακόπτη on/off, αλλά τις θέτουν σε κατάσταση αδράνειας (stand by), κάτι που σημαίνει ότι καταναλώνεται άσκοπα έστω και μια μικρή ποσότητα ενέργειας, η οποία μέσα στο χρόνο, συσσωρευτικά, είναι σημαντική. Στην προσπάθειά της να παρουσιάσει κάτι καλύτερο από ένα απλό πολύπριζο, η γνωστή για τα προϊόντα καλωδίωσης MonsterCable παρουσίασε το ειδικό πολύπριζο CablePower MDP 900, το οποίο μόλις αντιληφθεί ότι κάποια συσκευή μπαίνει σε stanb by, διακόπτει εντελώς την τροφοδοσία του ρεύματος.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι με μια τυπική σύνθεση PC εφοδιασμένου με περιφερειακά όπως οθόνη, εκτυπωτής, ηχεία κ.λπ., το κέρδος από το εξοικονομούμενο ρεύμα κυμαίνεται από €100-130, στα επίπεδα που πωλείται και το ειδικό αυτό πολύπριζο. Άρα λογικά μέσα στο χρόνο θα έχετε κάνει απόσβεση της αγοράς σας. Επιπροσθέτως, το πολύπριζο αυτό είναι και surge protector, δηλαδή διαφυλάσσει τον εξοπλισμό σας από επικίνδυνες αιχμές του ρεύματος.

Πράσινες μπαταρίες



Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις εξαιρετικά διαδεδομένες μπαταρίες τύπου ΑΑ και ΑΑΑ, και κυρίως της μίας χρήσης, είναι ότι μετά την απόρριψή τους διασπώνται και εκλύουν επικίνδυνα τοξικά στοιχεία, που μολύνουν το χώμα και ενδεχομένως τον υδροφόρο ορίζοντα μιας περιοχής. Παρά την ανάπτυξη νέων συνθέσεων ηλεκτρικών στοιχείων που διασπώνται αποτελεσματικότερα, σπανίως έχουμε ένα οικολογικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ένα ελπιδοφόρο δείγμα “φιλικής προς το περιβάλλον” μπαταρίας προέρχεται από τη σειρά Enviromax της Fuji, που είναι κατασκευασμένη χωρίς υδράργυρο, κάδμιο ή μόλυβδο, με αποτέλεσμα τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος μετά την απόρριψή της.

Άλλες εταιρείες, όπως η Energizer, οι οποίες οφείλουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα την κερδοφορία τους στην πώληση μπαταριών, τώρα κάνουν ανοίγματα σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως η ηλιακή, προσφέροντας συσκευή τροφοδοσίας των gadgets μας με φωτοβολταϊκά. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης CES, η εταιρεία παρουσίασε μια συσκευή ασύρματης τροφοδοσίας συσκευών, από ηλεκτρονικά μέχρι ηλεκτρικούς λαμπτήρες.

Ασύρματη ενέργεια



Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεχνολογίες επαγωγικής τροφοδοσίας χωρίς καλώδια, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν ως σκοπό πρωτίστως την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά την απαλλαγή μας από τις πρίζες και τα καλώδια και τη διευκόλυνση της ζωής μας. Ήδη έχουν αρχίζει να εμφανίζονται τα πρώτα εμπορικά δείγματα ασύρματων φορτιστών που λειτουργούν με βάση την τεχνολογία επαγωγής εγγύς πεδίου: η τροφοδοσία γίνεται τοποθετώντας τη συσκευή μας πάνω σε μια ειδική επιφάνεια, μέσα στην οποία υπάρχει ένα πηνίο από το οποίο διέρχεται ρεύμα.


Σε συνδυασμό με ένα δεύτερο πηνίο που βρίσκεται στη συσκευή, δημιουργείται μαγνητικό πεδίο μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η τροφοδοσία.Μία από τις εταιρείες που πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα είναι η Fulton Innovation, στην τεχνολογία “eCoupled” της οποίας βασίζονται τροφοδότες της αμερικανικής Wild Charge για κινητά τηλέφωνα (σε πρώτη φάση της Motorola και της Blackberry) και ασύρματα χειριστήρια παιχνιδομηχανών, όπως του Nintendo Wii, του Xbox 360 και του PlayStation 3. Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, η εταιρεία Griffin Technologies φροντίζει για τη διάθεση αυτών των προϊόντων που τελικά θα φτάσουν κα στη χώρα μας εντός του 2009.


Μία άλλη, πολύ πρωτότυπη υλοποίηση προέρχεται από την εταιρεία Legget & Platt, επίσης αμερικανική, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικών εργαλείων. Η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσίασε, στο πλαίσιο και πάλι της έκθεσης CES, ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο βαν, το οποίο στο εσωτερικό μέρος είναι εφοδιασμένο με ειδικά ράφια που χρησιμεύουν ως επιφάνειες τροφοδοσίας με την παραπάνω αρχή λειτουργίας. Τοποθετώντας εργαλεία όπως δράπανα, σέγες, φακούς, ακόμη και notebooks στα ειδικά αυτά διαμορφωμένα ράφια, αυτά φορτίζονται κατά τη διαδρομή, αντλώντας ενέργεια από το δυναμό του αυτοκινήτου.


Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές τεχνολογικές καινοτομίες και τα εξειδικευμένα προϊόντα τροφοδοσίας και εξοικονόμησης ενέργειας, σε συνδυασμό με τις κυψελίδες υγρού καυσίμου, με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα από τη στήλη αυτή, δείχνουν ξεκάθαρα ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχει βελτιωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα και η ευκολία τροφοδοσίας των αγαπημένων μας συσκευών.

[pcw.gr]