Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Παράνομες χωματερές στην Ανατολική Αττική


Πάνω από 200 τόνοι σκουπιδιών θάβονται και καίγονται καθημερινά σε παράνομες χωματερές στο Γραμματικό, τον Βαρνάβα, την Κερατέα, τα Καλύβια και το Λαύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.



Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιδρούν έντονα στη δημιουργία ΧΥΤΑ, φοβούμενοι την υποβάθμιση του τόπου τους με αποτέλεσμα η παράνομη διάθεση αποβλήτων να συνεχίζεται, ειδικά τις απογευματινές ώρες που δεν υπάρχει φύλαξη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κατοίκων του Γραμματικού, που τον Ιούλιο συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν τα μηχανήματα του εργολάβου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.

Ωστόσο υπάρχει και το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Καλυβίων, Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος αναφέρεται στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης των σκουπιδιών.

Η χωματερή των Καλυβίων δέχεται καθημερινά 120 έως 150 τόνους σκουπιδιών, τα οποία θάβονται χωρίς καμιά επεξεργασία.

«Ο περιφερειακός σχεδιασμός όπως έχει γίνει δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη επειδή προβλέπει μεγάλους χώρους χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την επεξεργασία των απορριμμάτων στην πηγή. Και ο Σύνδεσμος που είναι επιφορτισμένος για τη διαχείρισή τους είναι στη λογική ότι όσο μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών δέχεται, τόσο περισσότερο θα είναι το κέρδος», σημειώνει ο κ. Φιλίππου.

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στο Λαύριο, στη θέση Καμινάδα, όπου καταλήγουν καθημερινά 30 τόνοι σκουπιδιών.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο δήμαρχος της πόλης εστιάζει στον Σύνδεσμο και στη σχετική διαμάχη με το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάποιοι χαρακτηρίζουν τα σκουπίδια ως την επιχείρηση του μέλλοντος.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του ΥΠΕΧΩΔΕ (με βάση στοιχεία του 2007) η υγειονομική ταφή κοστίζει 50 ευρώ ο τόνος, η επεξεργασία 80 ευρώ ο τόνος, ενώ η θερμική επεξεργασία φθάνει και τα 150 ευρώ ο τόνος.

Εκτιμάται ότι ο τζίρος από τη διαχείριση των σκουπιδιών αγγίζει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο κάθε δήμος χρεώνεται με περίπου 150 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων.

[econews.gr]


Share on Facebook