Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΟΗΕ: μειώθηκαν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ το 2009


Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν μέσα στο 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΗΕ.

Οι επενδύσεις στο τομέα της αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά πολύ τη φετινή χρονιά, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επηρέασε τα ιδιωτικά κεφάλαια των εταιρειών αλλά και λόγω της μείωσης των κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων.

Ο Kandeh Yumkella, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι ετήσιες επενδύσεις στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στα προγράμματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, είχαν τετραπλασιαστεί την περίοδο μεταξύ του 2004-2008, ενώ μειώθηκαν μέσα στο 2009.

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι επενδύσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στο 2009, σημείωσαν πτώση 40%, τόνισε ο ίδιος σε ένα συνέδριο για την Πράσινη Ενέργεια που έγινε στο Μεξικό.

Στο εν λόγω συνέδριο προτάθηκε η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Πράσινου Ταμείου για την ενίσχυση των ΑΠΕ, όπου οι χώρες θα συνεισφέρουν οικονομικά, ανάλογα με τις παρελθοντικές και σημερινές εκπομπές τους των αερίων των θερμοκηπίων και ανάλογα με την οικονομική τους ανάπτυξη.

Με την δημιουργία του εν λόγω Ταμείου , θα μπορούν να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες για να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, συμπλήρωσε ο Yumkella.

[econews.gr]

Share on Facebook