Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Και δορυφόροι για τα 270.000 καμένα στρέμματα στην ΒΑ. Αττική




Σαφάρι για τον δορυφορικό εντοπισμό νέων αυθαιρέτων και άμεση κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων εντός των αναδασωτέων περιοχών με τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις καμένες περιοχές της Αττικής που θα καταθέσει στη βουλή η κυβέρνηση στις 5 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας που θα καλύψει μια έκταση περίπου 270.000 στρεμμάτων, για την οποία μένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κήρυξής της ως αναδασωτέα για να αποτυπωθεί, ποια τμήματα είναι δασικά. Εξ αυτών 204.000 στρέμματα αφορούν τα καμένα της Δυτικής Αττικής, 39.000 στρέμματα την περιοχή των Βιλίων και 26.000 στρέμματα την Δυτική Αττική.  


Το σχέδιο νόμου παρουσίασε χθες η κυρία Μπιρμπίλη (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=48969&category_id=35 το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το protothema.gr) ενώπιον δήμων, δασικών φορέων, επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τους οποίους θα ξεκινήσει ολιγοήμερη διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την κατάθεση προτάσεων. 

Οι φορείς που συμμετείχαν στην παρουσίαση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζουν ως θετικό βήμα την πρόταση της κυβέρνησης για τα καμένα, τονίζοντας ότι «η νέα υπουργός διαπνέεται από περιβαλλοντικές αντιλήψεις και με διάθεση να αλλάξει πολλά στο υπουργείο, προς όφελος των δασών και του περιβάλλοντος».

Οι δασολόγοι εκτιμούν μάλιστα ότι με εξαίρεση τους αισιόδοξους χρόνους κύρωσης των δασικών χαρτών, το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, επικροτώντας την απόσυρση του «δασοκτόνου» νόμου του 2003 που έδινε μια «χαλαρή» ερμηνεία για τον ορισμό του δάσους. Η ερμηνεία αυτή είχε γίνει η αφορμή για να παγώσει η κύρωση των δασικών χαρτών και μάλιστα σε περιοχές που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις όπως είναι για παράδειγμα η Αττική και η Χαλκιδική.    

Το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφίσει η νέα βουλή. Αναλυτικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν: 

Αναστολή οικοδομικών εργασιών
Σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές προβλέπεται αναστολή οικοδομικών εργασιών μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών ισχύει για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός του περιγράμματος των αναδασωτέων περιοχών του Νομού Αττικής και αφορά όλες τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές που επλήγησαν. Οι απαγορεύσεις αίρονται με την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων. 

Εξαιρούνται όσα έχουν νόμιμη άδεια
Εξαιρούνται από την ρύθμιση τα κτίσματα που διαθέτουν νόμιμες άδειες, δημόσια κτίρια, δημόσια έργα κ.α που είναι νόμιμα χωροθετημένα και οι εργασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό θα γίνεται αυτοψία από Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που θα διαπιστώνει την νομιμότητα του κτίσματος. Οι Επιτροπές Ελέγχου θα συστήνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και θα συμμετέχουν σε αυτές εκπρόσωποι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το πολεοδομικό γραφείο της περιοχής και το αρμόδιο δασαρχείο.     

Έρχονται οι «ράμπο» κατεδαφίσεων
Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, ως τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών και την κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός αναδασωτέων περιοχών.
Βασική αλλαγή της νομοθεσίας είναι η υποχρεωτική από την πλευρά των πολεοδομιών παροχή στοιχείων για τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός ακίνητου. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) εντός δύο μηνών από την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να λειτουργήσει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης για την Αττική και να ενημερώνει κάθε μήνα την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που εμφανίζεται στο χάρτη και σε εκτός σχεδίου περιοχές. 

Όσα καίγονται αυτομάτως, θα κτηματογραφούνται 
Από τις πιο ριζοσπαστικές διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι αυτή που προβλέπει την υποχρεωτική κτηματογράφηση περιοχών που έχουν καεί εντός ενός μηνός από την κήρυξή τους ως αναδασωτέες. Αγκάθι για την προστασία των δασών είναι η απουσία κτηματολογίου και δασικών χαρτών. 

Οι δασικοί χάρτες που είχαν δρομολογηθεί από τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης και δεν είχα κυρωθεί λόγω δικαστικών προστριβών που συνδέονταν τον ορισμό του δάσους προβλέπεται να κυρωθούν άμεσα. Πρόκειται για 26 ΟΤΑ που αναμένεται να αποκτήσουν δασικούς χάρτες μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.
Με βάση το νομοσχέδιο, η ανάρτηση του δασικού χάρτη θα γίνεται εντός 20 ημερών από την υποβολή του στην υπηρεσία, με την πρόβλεψη οι όποιες ενστάσεις να εξετάζονται εντός ενός μηνός. Με το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας, η κύρωση του δασικού χάρτη θα γίνεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.       

Καταργούνται οι διατάξεις του ν. 3208/2003
Το σχέδιο νόμου δίνει λύση και στο δισεπίλυτο θέμα των δασών, αποσύροντας τις διατάξεις του νόμου 3208 του 2003 με τον οποίο δάσος οριζόταν μια περιοχή που είχε δασοκάλυψη 25%. Πλέον ο ορισμός του δάσος θα γίνεται με το νόμο του 1979 που για να χαρακτηριστεί μια περιοχή δάσος έπρεπε η  δασοκάλυψη να ήταν 15%.

[protothema.gr]