Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Πυρηνική Ενέργεια: Τα Προβλήματα της Τρίτης Γενιάς Αντιδραστήρων


Στο Ολκιλουότο της Φινλανδίας, η Siemens και η Areva κατασκευάζουν εκ μέρους της TVO το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του κόσμου, ικανό να ενεργοδοτήσει ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρόκειται για τον πρώτο αντιδραστήρα τρίτης γενιάς, του τύπου Ευρωπαϊκού Αντιδραστήρα Πεπιεσμένου Ύδατος ( EPR). Η επιχείρηση κοινής ωφελείας TVO όμως έχει ξεκινήσει αγώνα ενάντια στις κατασκευάστριες εταιρείες, καθώς θεωρεί ότι έχουν γίνει μεγάλα σφάλματα στον σχεδιασμό. Με αφορμή την περίπτωση αυτή, το Spiegel διερευνά σε άρθρο του τα προβλήματα της νέας γενιάς αντιδραστήρων.

Η TVO βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έντονη διαμάχη με την Areva και τη Siemens καθώς η κοινοπραξία κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει πορώδες σκυρόδεμα και αδύναμο χάλυβα στην κατασκευή του εργοστασίου. Επίσης, ειδικοί της φινλανδικής ρυθμιστικής υπηρεσίας κρίνουν τον σχεδιασμό ως προβληματικό. Αποτέλεσμα είναι η διεκδίκηση 1 δις ευρώ σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και η αναθεώρηση του πλάνου κατασκευής.

Η Areva δηλώνει μέσω του διευθυντή του σχεδίου, Ζαν-Πιέρ Μουρώ, ότι «έχουμε μάθει πολλά και συγκεντρώσαμε εμπειρίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον επόμενο EPR». Στην πραγματικότητα όμως, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρωτοποριακό αυτό εργοστάσιο αποτελούν σοβαρό ζήτημα για την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, καθώς το Ολκιλουότο θα αποτελούσε ένα υπόδειγμα για το μέλλον.

Οι παράγοντες της βιομηχανίας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια νέα λογική χαμηλού κόστους. Επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας των παλαιών εργοστασίων πέρα από την κανονική διάρκεια ζωής τους, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα στη Γερμανία. Το γερμανικό Eco Institute εκτιμά ότι η χρήση των εργοστασίων αυτών πέρα από την διάρκεια ζωής τους, αποφέρει στις εταιρείες ηλεκτρισμού 800.000-2,2 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας. Στην περίπτωση της Γερμανίας, αν όλοι οι αντιδραστήρες συνεχίσουν να λειτουργούν για άλλα οκτώ χρόνια, αυτό θα τους αποφέρει συνολικά 84 δις ευρώ αναλόγως της τιμής του ηλεκτρισμού, ποσό που θα επικαλύψει τα κόστη αναβάθμισής τους, την οποία επιβάλει η νέα κυβέρνηση.

Η τρίτη γενιά αντιδραστήρων αντιπροσωπεύει μια σύνθεση του γερμανικού και του γαλλικού μοντέλου σχεδίασης. Ο νέος EPR χαρακτηρίζεται από το εσωτερικό κέλυφος χάλυβα-σκυροδέματος το οποίο καλύπτεται από εξωτερικό θόλο σκυροδέματος και διαθέτει μια κεραμική βάση, ώστε να περιορίζει την έντονη θερμότητα που αναπτύσσεται στην περίπτωση κατάρρευσης ή άλλου σοβαρού περιστατικού.

Η υβριδική τεχνολογία που εφαρμόζεται όμως εξηγεί σε ένα βαθμό τα 3.000 καταγεγραμμένα σφάλματα που έχουν σημειωθεί στην κατασκευή της νέας φινλανδικής μονάδας, ενώ τα πιο κρίσιμα ερωτήματα αφορούν το αυτόματο σύστημα ελέγχου του σταθμού, σύμφωνα με τον Πετέρι Τιπάνα της ρυθμιστικής αρχής της Φινλανδίας. Εκτός από τους Φινλανδούς και η Βρετανική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας έκρινε ότι υπάρχουν επιπλοκές, κάτι που οδηγεί τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η Areva δεν θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός EPR στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Το 2008 ήταν το πρώτο έτος από την αυγή της πυρηνικής εποχής που δεν τέθηκε σε λειτουργία ούτε ένας νέος αντιδραστήρας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το World Nuclear Industry Status Report, 52 σταθμοί βρίσκονται υπό κατασκευή, εκ των οποίων οι 13 βρίσκονται στο στάδιο αυτό εδώ και 20 χρόνια. Για 24 από αυτούς δεν υπάρχει οριστική ημερομηνία λειτουργίας, ενώ οι 36 κατασκευάζονται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ν. Κορέα.

Στη Δύση, ούτε ένας αντιδραστήρας δεν έχει κατασκευαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός που ίσως δικαιολογεί εν μέρει τα προβλήματα στο Ολκιλουότο, αλλά και στη Φλαμανβίλ της Γαλλίας όπου κατασκευάζεται ο έτερος EPR τρίτης γενιάς. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέοι κατασκευαστές και διαχειριστές συχνά δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία σε επίπεδο εργατικού δυναμικού και διοίκησης, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην πράξη.

Στις ΗΠΑ, το 40% των εργαζομένων στα πυρηνικά εργοστάσια αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα, ενώ η βιομηχανία καλείται να τοποθετήσει 26.000 άτομα σε σχετικές θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ μόλις 841 μηχανικοί με ειδίκευση στην πυρηνική ενέργεια αποφοίτησαν το 2008, ενώ στη Γερμανία μεταξύ 1998 και 2002 μόνο δύο απόφοιτοι είχαν ειδίκευση στο αντικείμενο. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την Areva να δημιουργήσει ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Καρλσρούη.

[http://www.energia.gr/]




Share on Facebook