Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΗΠΑ: 3,4 δις Δολάρια για τη Χρηματοδότηση του Έξυπνου Δικτύου Ηλεκτρισμού



Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα χρηματοδοτήσει με 3,4 δις δολάρια την δημιουργία ενός «έξυπνου» δικτύου ηλεκτρισμού το οποίο θα αποφέρει μικρότερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές και θα είναι σε θέση να μεταφέρει ισχύ από τις ΑΠΕ. Πρόκειται για μέρος των 787 δις δολαρίων του πακέτου στήριξης που ενέκρινε το Κογκρέσο και αναμένεται να παράγει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή δανείων, τα οποία θα κυμαίνονται από 400.000 ως 200 εκατ. δολάρια και θα δοθούν σε 100 επιχειρήσεις, παραγωγούς και πόλεις. Η Κάρολ Μπράουνερ, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής και ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Το σημερινό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο. Όχι μόνο πρέπει να κάνουμε το σύστημα μεγαλύτερο και ισχυρότερο, αλλά να το κάνουμε να λειτουργεί και καλύτερα».

Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για 18 εκατ. έξυπνους μετρητές που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να διαχειρίζονται καλύτερη τη χρήση της ενέργειας στο σπίτι τους, 700 αυτόματους υποσταθμούς που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να επιδιορθώνουν ταχύτερα τις ζημιές από φυσικά φαινόμενα και 200.000 έξυπνους μετασχηματιστές με τους οποίους οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θα μπορούν να αντικαθιστούν εξαρτήματα πριν αυτά γίνουν ελαττωματικά.
Οι εταιρείες που θα λάβουν μέρος των 3,4 δις έχουν εξασφαλίσει επίσης και ιδιωτική χρηματοδότηση 4,7 δις δολαρίων για τον ίδιο σκοπό. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος θα κινηθεί γρήγορα ώστε μέσα σε 60 ημέρες τα κονδύλια αυτά να έχουν διοχετευθεί στους αποδέκτες τους. Τα σχέδια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 12-36 μηνών.

[energeia.gr] 

Share on Facebook