Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Εξασθενές χρώμιο και στην Εύβοια


Μία ακόμα περίπτωση μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε στο τοπικό διαμέρισμα Τριάδας στην Εύβοια, μετά από αναλύσεις που πραγματοποίησαν τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι η ίδια καρκινογόνος ουσία που είχε εντοπιστεί στα νερά του Ασωπού, στο δίκτυο ύδρευσης των Οινοφύτων, αλλά και στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας.

Οι αναλύσεις έγιναν σε χώμα που ελήφθη από τον κρατήρα του ανοικτού ορυχείου της περιοχή,ς στο οποίο δεν γίνονται εξορύξεις τα τελευταία δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν συγκεντρώσεις έως και 1.770 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά κιλό χώματος και 841.400 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου.

Οι αναλύσεις ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού συλλόγου Γαία που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Εύβοια. «Είχαμε την πληροφορία λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο ότι αδειάζουν υγρά τοξικά απόβλητα στη θέση Τριάδα, στο ανοικτό ορυχείο. Επρόκειτο για αξιόπιστη πηγή. Πήγαμε στην περιοχή στα τέλη του μήνα, με πολλή προσοχή και πήραμε δείγματα από το έδαφος πιστεύοντας ότι θα βρούμε τι αδειάζουν», τονίζει στα Νέα ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Χασάνδρας.

Ο εντοπισμός σημαντικών ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου σε εδάφη αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απορρίπτονται συστηματικά τοξικά απόβλητα, μπορεί εδώ και αρκετά και χρόνια, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ο κ. Χασάνδρας αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό μέρος των παράνομων απορρίψεων από τη Βοιωτία να έχει μεταφερθεί στην Εύβοια έπειτα από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα του Ασωπού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το εξασθενές χρώμιο καρκινογόνο ουσία, η ύπαρξη της οποίας δεν δικαιολογείται στο πόσιμο νερό. Σημειώνεται μάλιστα ότι στο δίκτυο ύδρευσης της Μεσσαπίας έχουν καταγραφεί τιμές έως και 36 μικρογραμμάρια, ενώ σε γεωτρήσεις μέχρι 128 μικρογραμμάρια.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία για τα ρυπασμένα εδάφη και ως μέτρο για να χαρακτηρίζεται ένα έδαφος μολυσμένο χρησιμοποιείται ο «Ολλανδικός κατάλογος», ένας οδηγός για τον εντοπισμό ρυπασμένων εδαφών που έχει θεσπιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και έχει υιοθετηθεί από πολλά κράτη. Σύμφωνα με τον «Ολλανδικό κατάλογο» οι τιμές ολικού χρωμίου που κρίνονται ανησυχητικές για την αποκατάσταση των εδαφών ανέρχονται στα 380.000 μικρογραμμάρια ανά κιλό χώματος. Σημειώνεται ότι στη Μεσσαπία βρέθηκαν οι υπερδιπλάσιες συγκεντρώσεις.

Όσον αφορά το νικέλιο, ο «Ολλανδικός κατάλογος» θέτει ως όριο τα 210.000 μικρογραμμάρια, ενώ τα δείγματα από την Τριάδα ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο μικρογραμμάρια και οι συγκεντρώσεις αυτές δεν δικαιολογούνται από τη σύσταση των μεταλλευμάτων του ορυχείου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποκατασταθούν τα εδάφη αφού γίνει συστηματική έρευνα. Επισημαίνεται μάλιστα, το πλέον πιθανό σενάριο για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στα εδάφη της Τριάδας είναι η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων.

«Καθ΄ όλα τα στάδια της διαδικασίας εξόρυξης δεν χρησιμοποιείται χρώμιο. Επιπλέον, η παρουσία εξασθενούς χρωμίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί: ακόμα και αν υπάρχει στην περιοχή τρισθενές χρώμιο ως συστατικό του εδάφους είναι πάρα πολύ δύσκολο σε συνθήκες περιβάλλοντος να προκύπτει εξασθενές χρώμιο από τη μετατροπή του τρισθενούς. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι προέρχεται από άλλη πηγή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χάλαρης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

[Εφημερίδα Τα Νέα]





Share on Facebook