Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ριζικές τομές χωρίς άλλη καθυστέρηση

Ακόμα μία μεγάλη θεματική βραδιά στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αυτή τη φορά για το περιβάλλον και την ενέργεια

Μία ακόμα μεγάλη θεματική βραδιά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μετά την «Αλήθεια για τη Νέα Γρίπη» (24 Σεπτεμβρίου) και το φάκελο «Δασικές Πυρκαγιές» (7 Σεπτεμβρίου), η Τηλεόραση του ΣΚΑΪ άνοιξε το φάκελο «Ενέργεια και Περιβάλλον».

Πενήντα δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο ΣΚΑΪ πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση ευρύτατο δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, περιβαλλοντικών φορέων, αλλά και πολιτικών οι οποίοι – ο καθένας από τη δική του πλευρά – έδωσαν απαντήσεις στο «καυτό» θέμα της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας με φόντο την οικονομική κρίση, το λιθάνθρακα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και την πυρηνική ενέργεια.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι έχουμε φτάσει στο χείλος και θα πρέπει πλέον να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το περιβάλλον.

«Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη», επισήμανε ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ από τη Greenpece, ενώ ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας από τη WWF σημείωσε: «Είμαστε μία χώρα που θα πληγεί τα μέγιστα, οφείλουμε να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο του πώς παράγουμε και πώς καταναλώνουμε ενέργεια».

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας εάν δε δώσουμε βαρύτητα στην εξοικονόμηση της ενέργειας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης εκτίμησε ότι ο στόχος του 20% σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτός και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης.


Η Πτολεμαΐδα

Η συζήτηση "άναψε" όταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος Καρκινοπαθών Κοζάνης, ο οποίος τόνισε ότι οι κάτοικοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, ενώ καμία κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει επιδημιολογική μελέτη, ώστε να δούμε εάν θα πρέπει να γίνει απορρύπανση στην περιοχή.

Ο κ. Ανδρέας Αθανασιάδης, δάσκαλος και πρόεδρος πρωτοβουλίας κατοίκων περιοχής Ορυχείων ήταν κατηγορηματικός: «Μας πήραν τη γη μας πολύ φθηνά, μένουμε στα βουνά και έχουμε πάνω από τα κεφάλια μας έναν τσιφλικά που λέγεται ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει όχι μόνο αποικιοκρατική πολιτική, αλλά και θράσος με την ανοχή της πολιτείας».

«Όλη η χώρα χρωστάει την ενέργειά της στη φθηνή ενέργεια της Πτολεμαΐδας... Δυστυχώς όμως το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι δυνατό να καλυφθεί χωρίς τη χρήση του λιθάνθρακα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου και πρόσθεσε ότι λόγω του ελληνικού νόμου η ΔΕΗ είχε μέχρι πρότινος πολύ μεγάλη δυσκολία να προχωρήσει σε αντικατάσταση μονάδων που λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια.

"Η επιχείρηση θα πρέπει να κάνει πολύ περισσοτερα" παρενέβη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. "Τρομάξαμε όταν ανεβήκαμε στην Κοζάνη", είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Χατζηαργυρίου υποστήριξε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι ο λιγνίτης σχετίζεται με τον καρκίνο, προκαλώντας την αντίδραση των παρευρισκόμενων κατοίκων της περιοχής. Το λόγο στο σημείο εκείνο πήρε ο κ. Σπύρος Κουβέλης που σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επιδημιολογική μελέτη. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια, άρα πρέπει να μετρηθεί το αποτέλεσμα πάνω στην υγεία. Ας μην φτάνουμε όμως σε αφορισμούς. Δεν μπορούμε να λέμε γενικώς ότι δε θέλουμε ενέργεια», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου παραγωγής από την πλευρά της ΔΕΗ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Εάν είχαμε πετύχει αυτά που έχουν πετύχει άλλες χώρες, η κατανάλωση ενέργειας σήμερα θα ήταν κατά 56% χαμηλότερη» τόνισε ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής. Ο ίδιος όμως τόνισε αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς όπως είπε «το πρόβλημα της γραφειοκρατίας αρχίζει να τιθασεύεται, ενώ αμβλύνονται και οι αντιδράσεις των περιοχών, στις οποίες θα εγκατασταθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Το κόστος είναι προφανώς μικρότερο, αλλά υπάρχουν και μία σειρά από άλλα θέματα, όπως πχ περισσότερες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε από την πλευρά του κ. Καραβέλλας από το WWF.

Ως προς την αιολική ενέργεια στα νησιά, αυτό που τονίστηκε ότι απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός, αλλά και ενημέρωση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η πυρηνική ενέργεια

Η εκπρόσωπος του αντιπυρηνικού παρατηρητηρίου σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπαίνει καν ως αντικείμενο συζήτησης, ενώ όπως είπε «η κοινή γνώμη πλέει σε πελάγη αγνοίας». Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό κόστος και σημείωσε ότι θεωρείται πλέον παγκόσμια πρακτική οι εταιρίες κατασκευής να μη δηλώνουν σκοπίμως το πραγματικό κόστος κατασκευής σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

«Η συζήτηση είναι άνευ λόγου. Δεν μπορούμε να έχουν πυρηνική ενέργεια ούτε το 2050» σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) Ραφαήλ Μωυσής, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Χατζηαργύρης έθεσε την παράμετρο ότι «σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε πυρηνική ενέργεια, τότε ξεχνάμε τις ανανεώσιμες πηγές».

HOME:Ύμνος στον πλανήτη

Προηγήθηκε η εκπληκτική ταινία HΟΜΕ, ένα δίωρο ντοκιμαντέρ – «ύμνος» στον πλανήτη του γάλλου σκηνοθέτη Yann Arthus-Bertrand που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε περισσότερες από 50 χώρες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρειάστηκαν 217 ημέρες γυρισμάτων σε 54 χώρες σε όλον τον πλανήτη. Αεροφωτογραφίες που κόβουν την ανάσα και μία εκπληκτική μουσική καταγράφουν την ομορφιά του πλανήτη μας, αλλά και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στη φύση.

Ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ «πολιτική ταινία, με την καλή έννοια της λέξης». Όπως είπε, «στην Ινδία κατασχέθηκε το 50% του υλικού... Στις ΗΠΑ εκκρεμεί δίκη εναντίον μας για το θέμα της διατροφής των βοοειδών».

[skai.gr]




Share on Facebook