Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

«Τιμώρησαν» την... προσφορά της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών


Μετά 18 χρόνια ενεργής προσφοράς και τρία βραβεία διεθνούς αναγνώρισης, το ΥΠΕΧΩΔΕ απέκλεισε την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών από τη διοίκηση του φορέα που διαχειρίζεται τον εθνικό δρυμό!

Την απόφαση καταγγέλλουν ως «απαράδεκτη» άλλες πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας εμβρόντητους ανθρώπους που αγωνίστηκαν επί σειρά ετών για την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

«Ως άδικη και παράλογη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του υπουργού», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, που με δικούς της οικονομικούς πόρους πραγματοποιούσε για χρόνια συστηματική διαχείριση του υγρότοπου.

Επιπλέον εκτελούσε χρέη γραμματείας στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του φορέα από το 2003 και συνεχίζει να υποστηρίζει την εκπαίδευση προσωπικού, την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων, τη φύλαξη και άλλες σημαντικές δράσεις.

Η προσφορά της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς. Στα 18 χρόνια ενεργής δράσης της τιμήθηκε με Διεθνές Βραβείο Ραμσάρ (1999), διεθνές βραβείο Γκόλντμαν (2001) και μόλις πριν από τρεις μήνες βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του προγράμματος LIFE - Φύση «Προστασία και Διατήρηση Ειδών Πουλιών Προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα». Το πρόγραμμα αυτό διακρίθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα (Best of the Best), που ολοκληρώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την περίοδο 2006-2007.

«Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την απόφασή του δείχνει, όχι μόνο να αγνοεί το πολύτιμο έργο της, αλλά και τη γραπτή πρόταση δέκα εθνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη συμμετοχή της στη διοίκηση του φορέα», τονίζει η Εταιρεία Προστασίας.

Τον αποκλεισμό καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Ελλάς, ως μέλη της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

[εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]



Share on Facebook