Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Πρόταση Παπανδρέου για Συνδυασμό Οικονομικής Ανάκαμψης και Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.



Ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, έκανε πρόταση στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για συνδυασμό των προσπαθειών εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στη σχετική συνέντευξη τύπου ότι πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσπάθεια αυτή μπορούν να είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.


Το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής είναι για τον κ. Παπανδρέου το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη μας, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να εντείνει και το κύμα της λαθρομετανάστευσης.

Όσον αφορά το περιβάλλον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο να ηγηθεί ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τον στόχο για μείωση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά το πολύ δύο βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, κάλεσε για συμφωνία μείωσης των εκπομπών κατά 80-95% ως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Προκειμένου να γίνει αυτό δυνατό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για μείωση κατά 30% των ρύπων ως το 2020, αρκεί να γίνει εφικτή μια παγκόσμια συμφωνία για την περίοδο μετά το 2012 και να συμμετέχουν σε αυτή και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους, το Συμβούλιο τόνισε ότι χρειάζεται βαθμιαία πλην σημαντική αύξηση των πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών ροών και πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια.

Οι ηγέτες άλλωστε υιοθέτησαν τις εκτιμήσεις της Επιτροπής ότι το συνολικό πρόσθετο κόστος για τη μείωση των ρύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να ανέλθει ετησίως μέχρι το 2020 σε περίπου 100 δισ. Ευρώ, ενώ θα καλυφθεί μέσω των ίδιων προσπαθειών των αναπτυσσόμενων χωρών, της διεθνούς αγοράς διοξειδίου του άνθρακα και της διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης.Το ύψος της διεθνούς κυβερνητικής στήριξης θα κυμανθεί μεταξύ των 22 και των 50 δις ευρώ ετησίως ως το 2020. Ταυτόχρονα κάλεσαν για δημιουργία μιας ειδικής κλείδας κατανομής με βάση τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Η χρηματοδότηση αυτή θα ανέλθει στα 5-7 δις ευρώ για τα τρία πρώτα έτη εφόσον συναφθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε σοβαρές τομές, ενώ ανέφερε και την πιθανότητα ενός πακέτου τόνωσης των χαμηλών εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από τη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου συμπερασμάτων που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να εφαρμόσει το πρωτοκολο επανεισδοχής.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, λέγοντας ότι η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη μπροστά στις πράξεις αυτές. Τόνισε ότι προ της βίας «προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Πέρα από την Κλιματική Αλλαγή, προτεραιότητα δόθηκε στη συνάντηση και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, στα οποία συμφωνούν οι ηγεσίες της Ε.Ε. παρά την εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ.  Επίσης, το Συμβούλιο αναφέρθηκε και στη λαθρομετανάστευση, με έμφαση στην ανάγκη για συντονισμένη δράση. 

[energeia.gr]