Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Νέες συσκευές ηλεκτρικής τροφοδοσίας


Το κόστος του hardware γενικά πέφτει, αλλά το κόστος της ενέργειας όχι: πιο αποδοτικοί και προσεγμένοι τρόποι τροφοδοσίας κάνουν την εμφάνισή τους, για να μας προφυλάξουν από δυσάρεστες εκπλήξεις και “ηλεκτροσόκ” μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Η έννοια της ενεργειακής αποδοτικότητας, που έχει μπει τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον στο λεξιλόγιό μας, έρχεται να αντικαταστήσει την παλιά φιλοσοφία που μετρούσε την αξία μιας συσκευής με γνώμονα αποκλειστικά την υπολογιστική της απόδοση. Από τους επεξεργαστές και τις κάρτες γραφικών μέχρι τα notebooks και τα κινητά, απώτερος στόχος είναι πλέον όχι μόνο η υψηλή επεξεργαστική ισχύς αλλά και η έξυπνη ενεργειακή διαχείριση: ταχύτερα και ικανότερα chips με λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις είναι σήμερα το ζητούμενο, ενώ παράλληλα νέοι τρόποι τροφοδοσίας και νέες ενεργειακές πηγές προοιωνίζουν ένα ενδιαφέρον μέλλον στον τομέα αυτό.

Τερατώδες πολύπριζο



Η πρακτική έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι κλείνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους όχι με το διακόπτη on/off, αλλά τις θέτουν σε κατάσταση αδράνειας (stand by), κάτι που σημαίνει ότι καταναλώνεται άσκοπα έστω και μια μικρή ποσότητα ενέργειας, η οποία μέσα στο χρόνο, συσσωρευτικά, είναι σημαντική. Στην προσπάθειά της να παρουσιάσει κάτι καλύτερο από ένα απλό πολύπριζο, η γνωστή για τα προϊόντα καλωδίωσης MonsterCable παρουσίασε το ειδικό πολύπριζο CablePower MDP 900, το οποίο μόλις αντιληφθεί ότι κάποια συσκευή μπαίνει σε stanb by, διακόπτει εντελώς την τροφοδοσία του ρεύματος.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι με μια τυπική σύνθεση PC εφοδιασμένου με περιφερειακά όπως οθόνη, εκτυπωτής, ηχεία κ.λπ., το κέρδος από το εξοικονομούμενο ρεύμα κυμαίνεται από €100-130, στα επίπεδα που πωλείται και το ειδικό αυτό πολύπριζο. Άρα λογικά μέσα στο χρόνο θα έχετε κάνει απόσβεση της αγοράς σας. Επιπροσθέτως, το πολύπριζο αυτό είναι και surge protector, δηλαδή διαφυλάσσει τον εξοπλισμό σας από επικίνδυνες αιχμές του ρεύματος.

Πράσινες μπαταρίες



Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις εξαιρετικά διαδεδομένες μπαταρίες τύπου ΑΑ και ΑΑΑ, και κυρίως της μίας χρήσης, είναι ότι μετά την απόρριψή τους διασπώνται και εκλύουν επικίνδυνα τοξικά στοιχεία, που μολύνουν το χώμα και ενδεχομένως τον υδροφόρο ορίζοντα μιας περιοχής. Παρά την ανάπτυξη νέων συνθέσεων ηλεκτρικών στοιχείων που διασπώνται αποτελεσματικότερα, σπανίως έχουμε ένα οικολογικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ένα ελπιδοφόρο δείγμα “φιλικής προς το περιβάλλον” μπαταρίας προέρχεται από τη σειρά Enviromax της Fuji, που είναι κατασκευασμένη χωρίς υδράργυρο, κάδμιο ή μόλυβδο, με αποτέλεσμα τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος μετά την απόρριψή της.

Άλλες εταιρείες, όπως η Energizer, οι οποίες οφείλουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα την κερδοφορία τους στην πώληση μπαταριών, τώρα κάνουν ανοίγματα σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως η ηλιακή, προσφέροντας συσκευή τροφοδοσίας των gadgets μας με φωτοβολταϊκά. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης CES, η εταιρεία παρουσίασε μια συσκευή ασύρματης τροφοδοσίας συσκευών, από ηλεκτρονικά μέχρι ηλεκτρικούς λαμπτήρες.

Ασύρματη ενέργεια



Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεχνολογίες επαγωγικής τροφοδοσίας χωρίς καλώδια, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν ως σκοπό πρωτίστως την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά την απαλλαγή μας από τις πρίζες και τα καλώδια και τη διευκόλυνση της ζωής μας. Ήδη έχουν αρχίζει να εμφανίζονται τα πρώτα εμπορικά δείγματα ασύρματων φορτιστών που λειτουργούν με βάση την τεχνολογία επαγωγής εγγύς πεδίου: η τροφοδοσία γίνεται τοποθετώντας τη συσκευή μας πάνω σε μια ειδική επιφάνεια, μέσα στην οποία υπάρχει ένα πηνίο από το οποίο διέρχεται ρεύμα.


Σε συνδυασμό με ένα δεύτερο πηνίο που βρίσκεται στη συσκευή, δημιουργείται μαγνητικό πεδίο μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η τροφοδοσία.Μία από τις εταιρείες που πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα είναι η Fulton Innovation, στην τεχνολογία “eCoupled” της οποίας βασίζονται τροφοδότες της αμερικανικής Wild Charge για κινητά τηλέφωνα (σε πρώτη φάση της Motorola και της Blackberry) και ασύρματα χειριστήρια παιχνιδομηχανών, όπως του Nintendo Wii, του Xbox 360 και του PlayStation 3. Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, η εταιρεία Griffin Technologies φροντίζει για τη διάθεση αυτών των προϊόντων που τελικά θα φτάσουν κα στη χώρα μας εντός του 2009.


Μία άλλη, πολύ πρωτότυπη υλοποίηση προέρχεται από την εταιρεία Legget & Platt, επίσης αμερικανική, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικών εργαλείων. Η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσίασε, στο πλαίσιο και πάλι της έκθεσης CES, ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο βαν, το οποίο στο εσωτερικό μέρος είναι εφοδιασμένο με ειδικά ράφια που χρησιμεύουν ως επιφάνειες τροφοδοσίας με την παραπάνω αρχή λειτουργίας. Τοποθετώντας εργαλεία όπως δράπανα, σέγες, φακούς, ακόμη και notebooks στα ειδικά αυτά διαμορφωμένα ράφια, αυτά φορτίζονται κατά τη διαδρομή, αντλώντας ενέργεια από το δυναμό του αυτοκινήτου.


Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές τεχνολογικές καινοτομίες και τα εξειδικευμένα προϊόντα τροφοδοσίας και εξοικονόμησης ενέργειας, σε συνδυασμό με τις κυψελίδες υγρού καυσίμου, με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα από τη στήλη αυτή, δείχνουν ξεκάθαρα ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχει βελτιωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα και η ευκολία τροφοδοσίας των αγαπημένων μας συσκευών.

[pcw.gr]