Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Toyota Sai, το Νέο Υβριδικό Μοντέλο του Ιαπωνικού Ομίλου
















Η Toyota σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέο υβριδικό μοντέλο στην Ιαπωνία, το Sai, το οποίο θα είναι ακριβότερο από το Prius και θα βασίζεται στο Lexus HS250h. Η τιμή του αναμένεται στα 37.290 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή η Toyota προσπαθεί να κερδίσει και την κορεατική αγορά από την Hyundai.


Ο ιαπωνικός όμιλος σκοπεύει να πωλεί 36.000 αυτοκίνητα από το νέο της μοντέλο ετησίως στην Ιαπωνία, φτάνοντας έτσι κοντά στον στόχο της για πωλήσεις ενός εκατομμυρίου υβριδικών οχημάτων κάθε χρόνο από το 2010 και μετά παγκοσμίως. Για το 2009 η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει συνολικά 500.000-600.000 υβριδικά αυτοκίνητα.
Όσον αφορά το Toyota Sai, διαθέτει αυτονομία 23 χμ/λίτρο, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ η ονομασία του προέρχεται από ιαπωνικό ιδεόγραμμα που σημαίνει «ταλέντο» και «χρώμα».
Την ίδια στιγμή, η Honda εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου της στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, εκδηλώνοντας έτσι μια στροφή στην στρατηγική της. Καθώς η υβριδική τεχνολογία της Honda εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με αυτή της Toyota, η ιαπωνική εταιρεία έχει στραφεί και στον τομέα του υδρογόνου στο παρελθόν. Η αργή πορεία όμως της ανάπτυξης της νέας αυτής αγοράς και της απαραίτητης υποδομής αναγκάζει τη Honda να αφοσιωθεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντί αυτού.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Τακανόμπου Ίτο, δήλωσε σχετικά ότι «δεν αλλάζει η άποψή μου ότι τα αυτοκίνητα υδρογόνου θα αποδειχτούν στο τέλος η καλύτερη λύση, αλλά τα ηλεκτρικά αποτελούν επίσης μια βασική επιλογή στο μέλλον».


[energia.gr]




Share on Facebook