Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Καθαρή ενέργεια από την Coca-Cola



Η πρώτη μονάδα συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού λειτουργεί στη Ρουμανία

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ έχουν περάσει από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέκου και η Ρουμανία θεωρείται πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Αποκαλείται μάλιστα «τίγρης» της κεντροανατολικής Ευρώπης. Παρ' όλο που η αποκλειστικά δική της βιομηχανική παραγωγή έχει περιοριστεί αισθητά, η χώρα έχει γνωρίσει άνθηση λόγω των ξένων επενδύσεων που υπολογίζεται ότι από το 1989 έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.

Οι Ελληνες

Η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ηδη από την ά-φιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Οτοπένι, τον επισκέπτη καλωσορίζει διαφημιστικό μπάνερ ελληνικής τράπεζας, ενώ λίγο πιο κάτω ΑΤΜ άλλης ελληνικής τράπεζας τον προσκαλεί για αναλήψεις στο τοπικό νόμισμα λέου (η Ρουμανία μπήκε στην Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου του 2007, αλλά αναμένεται να μπει στη ζώνη του ευρώ το 2014). Η Ελλάδα, άλλωστε, καταλαμβάνει την όγδοη θέση στη λίστα των μεγάλων επενδυτών στη χώρα, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις να καλύπτουν όλη την γκάμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία προσφέρουν υπηρεσίεςυψηλών προδιαγραφών, ενώ κάποιες πρωτοπορούν βάζοντας δυναμικά τη χώρα στον δρόμο τηςβιώσιμης ανάπτυξης. Στον τομέα αυτό ξεχωρίζει η Coca-Cola Hellenic -ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος με παρουσία σε 28 χώρες- η οποία επέλεξε το εργοστάσιο εμφιάλωσης που λειτουργεί στην πόλη Πλοέστι στα περίχωρα του Βουκουρεστίου από το 1994, για να εφαρμόσει τις «πράσινες» μεθόδους της με απώτερο στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέλαβε σε συνεργασία με την Contour Global, αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, την κατασκευή πρότυπης μονάδας συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού (ΣΘΗ). Το εργοστάσιο του Πλοέστι είναι το πρώτο από τα 15 εργοστάσια που πρόκειται να κατασκευάσει ο όμιλος σε 12 από τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία, 8 από τις οποίες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κοινωνική ευθύνη

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Coca-Cola Hellenic διεθνώς και της Coca-Cola Τρία Εψιλον στην Ελλάδα. Η εταιρεία εφαρμόζει με επιτυχία προγράμματα εξοικονόμησης νερού, διοργανώνει αναδασώσεις, φροντίζει για τη μείωση των απορριμμάτων της αλλά και του βάρους των φιαλών ΡΕΤ που χρησιμοποιεί. Απώτερος σκοπός: η αντιστάθμιση του ανθρακικού της αποτυπώματος. Οπως επισημαίνει ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Εψιλον, «το εργοστάσιο στο Πλο-έστι αποτελεί ορόσημο στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των μονάδων της εταιρείας και των κοινοτήτων που υπηρετεί».
Μείωση CO2 κατά 40%
Η ανάπτυξη της μονάδας στο Πλοέστι αποτελεί, ουσιαστικά, συνέχεια ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ουγγαρία το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 43%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20% για το σύνολο των 80 εγκαταστάσεων εμφιάλωσης της εταιρείας και, μάλιστα, πολύ νωρίτερα από το 2020, τη χρονιά-ορόσημο που έχει θέσει η Ε.Ε. στις χώρες-μέλη της. Με την ανάπτυξη του εργοστασίου στο Πλοέστι, η Coca-Cola Hellenic φιλοδοξεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση κατά τουλάχιστον 40%.

Πώς λειτουργεί

Οι εγκαταστάσεις της Coca-Cola Hellenic είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Με ξεναγό τον Stephen, τον εργοδηγό της Contour Global, και τον κατάλληλο εξοπλισμό για λόγους ασφαλείας, επισκεφθήκαμε τη μονάδα όπου, μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου, παράγεται καθαρή ενέργεια υψηλής απόδοσης (καθώς και θέρμανση και ψύξη για το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών), η οποία στη συνέχεια παρέχεται στο τοπικό δίκτυο εξασφλίζοντας αποδοτική ενέργεια σε όλη την περιοχή του Πλοέστι.
Οι εταιρείες που εφαρμόζουν το σύστημα έχουν τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιούν τη θερμότητα που «αποβάλλεται» από τα εργοστάσιά τους, παράγοντας τελικά καθαρή και φθηνότερη ενέργεια. Η μονάδα της CountourGlobal λειτουργεί με φυσικό αέριο και η διαφορά από άλλα συστήματα είναι ότι το CO2 που εκλύεται από το εργοστάσιο εμφιάλωσης δεν απορρίπτεται στην ατμόσφαιρα αλλά περνάει από ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια μπορεί να πωληθεί για μια σειρά από εφαρμογές.

Το Σχηματάρι

Στην Ελλάδα η εταιρεία «ακούει» στο όνομα Coca-Cola Τρία Εψιλον και είναι αυτή που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τη δεύτερη μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Το εργοστάσιο λειτουργεί στην περιοχή από το 1989 και θεωρείται πρότυπο από πλευράς δεικτών αποδοτικότητας στους τομείς ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων. Η μονάδα συμπαραγωγής θα κατασκευαστεί το 2011 και στόχος είναι να εξυπηρετεί όλες τις ενεργειακές ανάγκες του εργοστασίου.

[Εφημερίδα REAL NEWS]

Share on Facebook