Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Χωρίς πάγους η Αρκτική σε 10 χρόνια


Σε ανοιχτή θάλασσα θα έχει μετατραπεί ο Βόρειος Πόλος μέχρι το 2020, αφού δεν θα υπάρχει πια καθόλου πάγος στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες. Τα διόλου ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποίησε στην Αρκτική ομάδα ερευνητών στο διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.




Λιγότερο αρκτικός και περισσότερο ωκεανός θα είναι ο Αρκτικός Ωκεανός σε μόλις δέκα χρόνια, πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμέναμε.
"Ο πάγος κατά τους θερινούς μήνες θα εξαφανιστεί στα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια, και το μεγαλύτερο μέρος του θα λιώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα υποχωρήσει σε μια μικρή περιοχή βόρεια της Γροιλανδίας σε μια δεκαετία, και ο υπόλοιπος πάγος θα εξαφανιστεί την ακόλουθη δεκαετία.", τονίζει ο Πίτερ Γουαντχαμς, καθηγητής φυσικής πολικών ωκεανών του παν/μιου Κέμπριτζ.

Σε 73 μέρες η ομάδα έρευνας Κάτλιν Άρκτικ διένυσε 450 χιλιόμετρα σε κυριολεκτικά πολικές θερμοκρασίες, σέρνοντας τον εξοπλισμό της, ακόμα και κολυμπώντας στα παγωμένα νερά, και προσέγγισε περιοχές απρόσιτες στους περισσότερους επιστήμονες.
Τρυπώντας σημεία, όπου πίστευαν ότι ο πάγος θα ήταν πολλών ετών, παχύτερος και πιο ανθεκτικός, τους περίμενε μια μεγάλη απογοήτευση...
Το μεγαλύτερο μέρος των πάγων βρέθηκαν να έχουν μόλις 1 μέτρο και 80 εκατοστά πάχος, και εκτιμάται ότι θα λιώσουν το επόμενο καλοκαίρι.
Ο μέσος όρος πάχους των πάγων, συμπεριλαμβανομένων και των παγόβουνων, που έχουν απομείνει, δεν ξεπερνάει τα 4,8 μέτρα.
Πράγμα που σημαίνει, ότι ο πάγος στο Βόρειο Πόλο σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αλλάζοντας μόνιμα το πρόσωπο του πλανήτη...

Και ενώ ανοίγονται νέες δυνατότητες στη ναυσιπλοΐα και την πρόσβαση σε πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας συνταρακτικής αλλαγής, θα είναι πολλές και παγκόσμιες.
Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της γης θα πληγεί από πλημμύρες, θα υπάρξει ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και σημαντικές αυξήσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αφού κατά την τήξη των πάγων απελευθερώνεται μεθάνιο, ένα αέριο 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.
"Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, γιατί υπογραμμίζουν το επείγον της κατάστασης. Τονίζουν πως μια σημαντική πλευρά του κλιματικού μας συστήματος είναι πολύ πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, απ' όσο νομίζαμε." , ο δρ. Μάρτιν Σομμερκορν, υπεύθυνος προγράμματος Αρκτικής του WWF.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δραματικά τους ευρήματα θα κινητοποιήσουν τους ηγέτες του κόσμου, που θα συναντηθούν το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, όπου οι κυβερνήσεις του κόσμου θα διαπραγματευθούν για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

[nature.ert.gr]




Share on Facebook