Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Πρόστιμο στην Ελλάδα για τις χωματερές;


Αναμένεται μεγάλο πρόστιμο της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα για την Ελλάδα από την ΕΕ, λόγω των περίπου 500 χωματερών, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».


Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει υπολογιστεί ότι μια χωματερή που δέχεται τα απορρίμματα 1 εκατομμυρίων κατοίκων, παράγει κάθε χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 820,000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Για κάθε χωματερή που θα διαπιστωθεί ότι εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία, υπολογίζεται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 34,000 ευρώ την ημέρα, μέχρι να κλείσει.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Κομισιόν είχε διαμηνύσει ότι η περίοδος χάριτος των 8 ετών έχει τελειώσει για την Ελλάδα και ο λόγος ανήκει τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις και ετοιμάζεται να ζητήσει πίστωση χρόνου, ελπίζοντας σε μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση, αφού στην ίδια θέση βρίσκονται και άλλες 4 χώρες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε πολίτης παράγει 474 κιλά σκουπίδια ετησίως, περίπου 1,30 κιλό την ημέρα.

Την τελευταία τριετία παρατηρείται αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά 3% το χρόνο.

Από τους 5,6 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών που παράγονται το χρόνο στη χώρα, ανακυκλώνονται περίπου 350,000 τόνοι υλικών συσκευασίας, 500,000 τόνοι χαρτιού και χαρτονιού, καθώς και 50,000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Από στοιχεία που προκύπτουν από το υπουργείο Εσωτερικών στο τέλος του 2008 λειτουργούσαν 2,047 χωματερές και επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας οι 1,555, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία αν ολοκληρώθηκαν τα έργα.

Τα προγράμματα κατασκευών ΧΥΤΑ έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την Αττική.

Ενδεικτικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Πιερίας θα κλείσουν 14 χωματερές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στην Εύβοια θα κλείσουν 20.

Καθυστερήσεις όμως υπάρχουν στην Πελοπόννησο, αφού δεν έχει βρεθεί χώρος για ΧΥΤΑ στους νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.

[econews.gr]