Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Η Coca-Cola προχωρά στην απόσυρση των ψυκτικών που καταστρέφουν το κλίμα

Η Greenpeace καλεί εταιρίες και κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το θετικό παράδειγμα.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, η εταιρία Coca-Cola ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αντικαταστήσει όλες τις ψυκτικές συσκευές της με νέες, απαλλαγμένες από υδροφθοράνθρακες (HFCs) - μια ομάδα ψυκτικών ουσιών με μεγάλη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές, μέχρι το 2015. Η δέσμευση από  την πλευρά της εταιρίας έρχεται να δώσει μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η απόφαση αυτή έρχεται δεκαέξι (16) χρόνια μετά την πρώτη φορά που η Greenpeace απέδειξε ότι το μέλλον της ψύξης μπορεί να καταστεί φιλικό προς το περιβάλλον.

Η μετάβαση σε ψυκτικές συσκευές  απαλλαγμένες από HFCs  θα μειώσει τις αντίστοιχες εκπομπές της εταιρίας κατά 99%! Η εξάλειψη των HFCs από την επαγγελματική ψύξη παγκοσμίως θα ισοδυναμούσε με την εξάλειψη των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας!

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της εταιρίας έρχεται ως αποτέλεσμα της εκστρατείας που είχε ξεκινήσει η Greenpeace, στην πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ το 2000, κατά την οποία είχε καλέσει την Coca Cola (μεταξύ άλλων εταιριών) να διακόψουν τη χρήση ψυκτικών HFCs. Το 1993, η Greenpeace ήδη είχε αποδείξει ότι η χρήση των HFCs είναι περιττή στην τεχνολογία ψύξης, παρουσιάζοντας τότε το πρώτο παγκοσμίως «πράσινο» ψυγείο, τεχνολογίας Greenfreeze, που δεν περιέχει ψυκτικά που βλάπτουν το όζον και το κλίμα της γης (CFCs και HFCs αντίστοιχα). Το Greenfreeze αποτέλεσε επανάσταση στην ψύξη και σύντομα καθιερώθηκε στα οικιακά ψυγεία. Για την πρωτοβουλία της αυτή μάλιστα, η Greenpeace βραβεύτηκε το 1997 από τα Ηνωμένα Έθνη με το Βραβείο Όζοντος.
 
«Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση της Coca Cola να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η πρόκληση των κλιματικών αλλαγών προσφέρει ευκαιρία αλλά αποτελεί και υποχρέωση για μεγάλες εταιρίες να αναλάβουν δράση. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφήνει περιθώρια σε άλλες εταιρίες που πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Coca Cola. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες των εταιριών είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Για μια ολοκληρωμένη λύση, πρέπει να κινητοποιηθούν και οι Κυβερνήσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν να κάθονται και να περιμένουν την αγορά να δραστηριοποιηθεί, γιατί, κατά κανόνα, δεν θα το πράξει από μόνη της», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace.


Ήδη, ως αποτέλεσμα αυτής της θετικής εξέλιξης, μεγάλη εταιρία κατασκευής ψυκτικών συσκευών ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ειδική μονάδα – εργοστάσιο για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματικών ψυγείων απαλλαγμένων από υδροφθοράνθρακες.

«Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί ανάληψη πρωτοβουλίας και συνεργασίες» δήλωσε ο Dr. Rajendra Pachauri, Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC). «Λίγες μόλις ημέρες πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η ανακοίνωση της  Coca-Cola και της Greenpeace αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχουν και επιχειρηματική λογική». 
 
[greenpeace.gr]