Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Αμπελόκηποι: Η ΔΕΗ μόνη εναντίον όλων;




Από το 1995 κρατούν οι προσπάθειες των κατοίκων των Άνω Αμπελοκήπων να εμποδίσουν την ανέγερση ενός κτιρίου ύψους 28 μέτρων σε οικόπεδο της ΔΕΗ και αντί αυτού να χτιστεί σχολείο και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου. Ο Μιχάλης Ζωίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, εξηγεί στο tvxs την πορεία των προσπαθειών.

Η ιστορία του οικοπέδου, που βρίσκεται επί της οδού Λάμψα, ξεκινά από το 1970 όταν η ΔΕΗ απαλλοτρίωσε έκταση 25 στρεμμάτων από το Γηροκομείο Αθηνών στην οποία από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος. Από την έκταση περίσσεψαν 10 στρέμματα στα οποία η ΔΕΗ επιθυμεί να μεταφέρει τις κεντρικές της υπηρεσίες, ανεγείροντας κτίριο ύψους 28 μέτρων με 3 υπόγεια γκαράζ.

Προχθές, ο σύλλογος των Άνω Αμπελοκήπων μαζί με συλλόγους γονέων σχολείων της περιοχής έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπου αντιπροσωπεία συνομίλησε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη ο οποίος δεσμεύθηκε να διαπραγματευθεί με την διοίκηση της ΔΕΗ το ζήτημα.

Από το 1995, οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν αγώνα για να ανεγερθεί σχολικό κτίριο που να καλύπτει 6τμ και τα υπόλοιπα 4τμ να αφιερωθούν σε χώρο πρασίνου. «Είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος που απομένει για τη δημιουργία σχολείου στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ έχει και άλλους», μας λέει ο κ. Ζωίδης.

Ήδη από το 2003, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε χαρακτηρίσει την έκταση ως σχολείο και χώρο πρασίνου. Παρότι η ΔΕΗ προσέφυγε κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΣτΕ, η προσφυγή της απορρίφθηκε.

Έτσι, ο Οργανισμός Ανέγερσης Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), προχωρά το 2004 σε απαλλοτρίωση της έκτασης, προκαλώντας τη δεύτερη προσφυγή της ΔΕΗ κατά κατά της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 884/4-10-2004) των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών περί απαλλοτρίωσης από τον ΟΣΚ των 6 στρέμματα για την ανέγερση σχολείου, υπόθεση η οποία θα εκδικασθεί στις 25 Ιανουαρίου 2010.

Επίσης, τον τον Νοέμβριο του 2007, το δημοτικό συμβούλιο Αθηνών είχε αποφασίσει, τα 6 από τα 10 στρέμματα να μετατραπούν σε χώρο πρασίνου και στα υπόλοιπα 4 να χτιστεί σχολείο.

«Οι ρυθμοί του ΣτΕ είναι εξαιρετικά αργοί και για αυτό προτείνουμε την απευθείας αγορά του οικοπέδου της ΔΕΗ από τον Δήμο Αθηναίων και τον ΟΣΚ, έτσι ούτε η ΔΕΗ θα έχει οικονομική απώλεια», σημειώνει ο κ. Ζωίδης.

Μία πρόταση που αρχικά φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο καθώς ο κ. Μανιάτης συμφώνησε και δεσμεύθηκε να συναντηθεί με τη Διοίκηση της ΔΕΗ έως τις 20 Δεκεμβρίου για να συζητηθεί η προοπτική της απευθείας αγοράς του οικοπέδου.

«Ευελπιστούμε να ευοδωθούν οι συνομιλίες του Υφυπουργού με την διοίκηση της ΔΕΗ αλλιώς θα συνεχίσουμε τον δοκιμασμένο δρόμο των αγώνων», λέει ο κ. Ζωιδης, «υπάρχει αντικειμενική ανάγκη για σχολείο στην περιοχή και επιπλέον η ανάγκη για πράσινο είναι απολύτως ρεαλιστική», καταλήγει. 
 
[tvxs.gr]