Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τα βλέμματα στην Κοπεγχάγη

Αρχίζει στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα με διάρκεια έως τις 18 Δεκεμβρίου

 


Στην Κοπεγχάγη στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για την καθοριστικότερη ίσως σύνοδο των τελευταίων ετών για την κλιματική αλλαγή.

Η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών πρόκειται να δώσουν το παρόν σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νομικά δεσμευτικού Πρωτοκόλλου που θα διαδεχθεί το Κιότο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί για μείωση των εκπομπών αερίων έως 20% έως το 2020, η οποία θα αυξηθεί στο 30%, αν δεχτούν και άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να δεσμευτούν σε αυτό το ποσοστό. Η Ιαπωνία έχει επίσης υποσχεθεί μείωση 25% έως το 2020 αν πράξουν ανάλογα και άλλες χώρες.

Δηλώσεις Σταύρου Δήμα στο ΣΚΑΪ
Για τη σημασία της Συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη μίλησε την Κυριακή στο ΣΚΑΪ ο κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας στην Κοπεγχάγη θα γίνουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, το αίσιο τέλος των οποίων θα επιτρέψει να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτι που θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον.

"Χρειάζεται πολιτική συμφωνία το νομικό κομμάτι της οποίας θα ολοκληρωθεί στους 6 μήνες" επισήμανε ο έλληνας επίτροπος. Ο κ. Δήμας εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ.

"Κατηγορώ" κατά της ΕΕ από την Oxfam
Στο μεταξύ, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κατηγόρησε το Σάββατο τους Ευρωπαίους ηγέτες για "κανιβαλισμό" των υφιστάμενων προϋπολογισμών για την καταπολέμηση της φτώχειας και διοχέτευσή τους στη χρηματοδότηση των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μία μέρα πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα και τις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η έκθεση της Oxfam με τίτλο "Δομή και Στοιχεία μίας πιθανής έκβασης της συνόδου της Κοπεγχάγης" που μοιράστηκε σε ευρωπαίους ειδικούς για το κλίμα, κάνει λόγο για ύπαρξη στοιχείων που αποκαλύπτουν "κρυφή λογιστική ατζέντα" στους ισχυρισμούς μερικών πλουσίων χωρών που διατείνονται ότι θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής.


[skai.gr]