Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Μείωση 30% θέλει ο Sarkozy





Την επίτευξη, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, μιας μείωσης 30% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είπε ότι επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy.

Ο Sarkozy, ο οποίος αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά των κλιματικών αλλαγών.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι «ελπίζει η Ευρώπη να δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές με ορίζοντα το 2020 και οι ΗΠΑ ως το 2030».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα «στηρίξει μέχρι θανάτου» τη δημιουργία μιας παγκόσμιας οργάνωσης για το περιβάλλον, η οποία θα είναι επιφορτισμένη κυρίως με την επίβλεψη της εφαρμογής των δεσμεύσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο Sarkozy θα μεταβεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη για το κλείσιμο της συνόδου κορυφής, η οποία άρχισε τη Δευτέρα.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί μονομερώς από τον Δεκέμβριο του 2008 να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 30%, εάν υπάρξει μια φιλόδοξη διεθνής συμφωνία.
 
[zougla.gr]