Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ελληνική απόβαση στην Κοπεγχάγη για το κλίμα…


Ελληνική απόβαση  στην Κοπεγχάγη για το κλίμα…

Με τη συμμετοχή  του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη, κουστωδίας 11 βουλευτών και ευρωβουλευτών και περίπου 25 εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων συγκροτείται η σύνθεση της ελληνικής αποστολής που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη που ξεκινούν σήμερα 7 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 του μήνα.

Στην Κοπεγχάγη θα εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου ενώ από το ΣΥΝ θα παραστεί ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Αλέξης Τσίπρας.
Συνολικά τα μέλη της ελληνικής αποστολής  υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 60 (!) αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες αντιπροσωπείες στην χώρα του βορρά όπου θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι 192 χωρών με ένα και μοναδικό στόχο: να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς ως το 2050 και να βάλλουν τις βάσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει στο τέλος του 2012.

Παρά το γεγονός  ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών  παραμένουν αγεφύρωτες με αποτέλεσμα να τορπιλίζεται η συμφωνία πριν ακόμα  ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, τα μέλη της ελληνικής αποστολής φεύγουν έχοντας στις αποσκευές τους την αισιοδοξία ότι στην Δανία θα υπάρξει η πολιτική συμφωνία που θα αποτελέσει τον μπούσουλα για μια νομικά δεσμευτική διακήρυξη με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για κάθε χώρα. Όλα δείχνουν ότι για αυτή τη διακήρυξη θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε και μετά την Σύνοδο της Κοπεγχάγης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν στις 18 του μήνα!

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Η πανστρατιά της  αποστολής προκαλεί αντικείμενο  έντονων συζητήσεων τις τελευταίες μέρες στα βουλευτικά πηγαδάκια. Μάλιστα, για να προλάβουν τις γκρίνιες και τα κουτσομπολιά περί σπατάλης, στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι με εξαίρεση τα έξοδα του Πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και των βουλευτών που θα πληρώσει ο κρατικός κορβανάς, οι δαπάνες της αποστολής θα καλυφθούν από τον κάθε φορέα ξεχωριστά.

Υπολογίζεται  ότι η βουλή θα καλύψει το κόστος των επτά βουλευτών που θα συνοδεύσουν την ομάδα της ελληνικής αποστολής και αντίστοιχα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) όπως WWF Hellas, Greenpeace κ.α αλλά και το επιτελείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου που θα εκπροσωπηθεί με περίπου πέντε επιστήμονες τα δικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η αποστολή θα ξεκινήσει να επισκέπτεται την Κοπεγχάγη σταδιακά. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα φύγει το πρώτο κύμα των εκπροσώπων. Από χθες στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ο Επικεφαλής της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή και στενός συνεργάτης της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Λάλας και την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στην Δανέζικη πρωτεύουσα η κυρία Μπιρμπίλη (η αναχώρησή της υπολογίζεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου) και ακολουθούν ο κ. Κουβέλης ο οποίος θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη στις 15 του μήνα και ο Πρωθυπουργός, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του.

Υπολογίζεται  ότι μόνο το επιτελείο του κ. Παπανδρέου και της κυρίας Μπιρμπίλη στο οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης θα είναι γύρω στα 15-20 άτομα.    

Σήμερα το μεσημέρι, τα μέλη του ελληνικού και του  ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που θα ταξιδέψουν στην Δανία θα περάσουν ένα τελευταίο  «φροντιστήριο» από τον Υφυπουργό  Εξωτερικών. Ο κ. Σπύρος Κουβέλης θα ενημερώσει τα μέλη της ελληνικής  αποστολής για τις θέσεις της Ελλάδας στην Κοπεγχάγη αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει της κρίσιμης συνόδου. 

Οι βουλευτές  και ευρωβουλευτές που θα συμμετάσχουν στην ενημερωτική συνάντηση και θα ταξιδέψουν στην όμορφη χώρα της Σκανδιναβίας είναι η κυρίες Έλσα Παπαδημητρίου (βουλευτής Ν.Δ.), Σούλα Μερεντίτη (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Άννυ Ποδηματά (ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ) και οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης (βουλευτής Ν.Δ.), Αλέξης Τσίπρας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τούσας (ευρωβουλευτής ΚΚΕ), Κώστας Καρτάλης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Δριβελέγκας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Σκυλακάκης (ευρωβουλευτής Ν.Δ.), Κρίτων Αρσένης (ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Τρεμόπουλος (ευρωβουλευτής οικολόγων- πρασίνων) και Μάκη Βορίδη του ΛΑΟΣ. 

[protothema.gr]