Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της τελικής προπαρασκευαστικής συνάντησης στην Μπανγκόκ, τον τελευταίο σταθμό πριν από την κρίσιμη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης. Στις επόμενες 70 ημέρες που απομένουν, η Greenpeace και το WWF Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, απαιτώντας φιλόδοξη στάση και προτάσεις από τη νέα εθνική κυβέρνηση. Οι δυο οργανώσεις ζητούν από τον νέο Πρωθυπουργό να ενώσει τη φωνή του με τη μεγάλη κοινωνική και περιβαλλοντική συμμαχία που τάσσεται υπέρ ενός φιλόδοξου στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 40% από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην έκκλησή που απέστειλε προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζει ότι στην Κοπεγχάγη τα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη έχουν την ευθύνη και υποχρέωση να δεσμευθούν για τη μείωση των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020 και να παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να ανταποκριθούν και αυτές στο κέλευσμα μείωσης των εκπομπών. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως οικονομικό κόστος, αλλά ως ευκαιρία για έναν καλύτερο πλανήτη. Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, μειωμένες σοδειές και υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών.
Η επιτυχία της Κοπεγχάγης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην Μπανγκόκ. Οι αντιπροσωπείες των κρατών πρέπει να σταματήσουν τις ατέρμονες συζητήσεις και να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της νέας Συμφωνίας της Κοπεγχάγης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένοι στόχοι και δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη χρηματοδότηση και την παροχή πόρων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τον τερματισμό της αποδάσωσης και την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.
WWF Ελλάς και Greenpeace απευθύνουν έκκληση στον Πρωθυπουργό που θα εκλεγεί στις 4 Οκτωβρίου, να μεταβεί στην Μπανγκόκ, στέλνοντας το μήνυμα ότι λαμβάνει σοβαρά την απειλή της κλιματικής αλλαγής και αντιλαμβάνεται τα οφέλη που θα προκύψουν από τη στροφή της χώρας προς την «πράσινη» οικονομία. Παράλληλα, οι δυο οργανώσεις τονίζουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πρέπει να ταχθεί υπέρ του στόχου μείωσης των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά 40% έως το 2020, καθώς μόνο αυτός ο στόχος μπορεί να διασφαλίσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν θα υπερβεί τους 2oC, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Ο ηγέτης της Ορθοδοξίας δείχνει στους πολιτικούς ηγέτες τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, περιγράφοντας με λίγες λέξεις το ιδανικό περιεχόμενο της συμφωνίας για το κλίμα. Οι ηγέτες του κόσμου και o νέος Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να ακούσουν τη φωνή της λογικής, αλλά και της ευαισθησίας, υιοθετώντας τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις που εκφράζονται στο μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου» σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς
«Οι ηγέτες του πλανήτη έχουν μία τελευταία ευκαιρία να σώσουν τον πλανήτη από τις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, το WWF Ελλάς και η Greenpeace ενώνουν τις δυνάμεις τους στον δρόμο προς την Κοπεγχάγη. Οι φιλόδοξες θέσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών από ηγέτες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Χρειαζόμαστε όμως και την πολιτική ηγεσία να κρατήσει ανάλογη στάση», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
[zougla.gr]
Share on Facebook