Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Πάρκο αναψυχής στον Κεραμεικό


Ανάσα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας δίνει ο νέος χώρος Κεραμεικού, τον οποίο παρέδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στους κατοίκους της περιοχής.

Σε μία έκταση 4 στρεμμάτων, που ενώνει το σταθμό του ΜΕΤΡΟ με την “Τεχνόπολις”, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ” δημιούργησε ένα πάρκο αναψυχής 3 στρεμμάτων πρασίνου, με 78 δέντρα, 370 θάμνους και 2.000 εποχιακά φυτά.

Επιπρόσθετα, ο Νικήτας Κακλαμάνης παρέδωσε την οδό Περσεφόνης πλήρως αναπλασμένη, η οποία μαζί με τους άλλους χώρους γύρω από το σταθμό, που ανέπλασε και αποκατέστησε ο Δήμος, δίνουν νέα πνοή στην περιοχή.

Μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η ολοκλήρωση της πλατείας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο με τη δημιουργία παιδικής χαράς για τα παιδιά της γειτονιάς. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

Θυμηθείτε πως ήταν η περιοχή πριν από δύο χρόνια. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι θα παραδίδαμε στους δημότες και στους επισκέπτες της πόλης, αυτό τον καταληκτικό χώρο. Για ακόμη μία φορά, όμως, αποδείξαμε με πράξεις και όχι με λόγια, με δουλειά και όχι με κραυγές, ότι όποιος αγαπάει την πόλη εργάζεται, σέβεται τους πολίτες της και την αλλάζει προς το καλύτερο.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, γνωστοί μονίμως διαμαρτυρόμενοι είχαν καταγγείλει ότι στο εν λόγω σημείο θα γίνει γκαράζ και θα εμπορευματοποιηθεί η πλατεία. Σήμερα η απάντηση είναι μπροστά σας, 3.000 τ.μ. πρασίνου και η οδός Περσεφόνης πλήρως αναπλασμένη. Εγκαταστήσαμε νέο οικολογικό ηλεκτροφωτισμό, νέο δίκτυο αυτόματου ποτίσματος και συνεχίζουμε στην ευρύτερη περιοχή, με την ανάπλαση που πραγματοποιείται στου Ψυρρή.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που υλοποιείται μέσα από συντονισμένες δράσεις, αλλά και στην καταστροφική μανία κάποιων να βανδαλίζουν κλασικά μνημεία και έργα τέχνης στην πόλη. Στο θέμα ο Νικήτας Κακλαμάνης επανήλθε μετά τον πρόσφατο βανδαλισμό γλυπτού μοντέρνας τέχνης στο πάρκο του Κεραμεικού.

Ένα εξαιρετικό γλυπτό, δωρεά Κουβανού καλλιτέχνη στην πόλη, βανδαλίστηκε από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες, από εκείνους που προσπάθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο να κάψουν την Αθήνα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Θα με ξαναβρούν απέναντί τους, ολόρθο.

Και όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα πιεστεί αφόρητα. Έχει υποχρέωση μαζί με τα άλλα κόμματα στη βουλή, να μετατρέψουν το αδίκημα της φθοράς ξένης περιουσίας σε έγκλημα διακεκριμένης φθοράς.

Η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας είναι εξίσου σημαντική με τη φυσική. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα της όποιας αντίδρασης να στοχοποιείται η πολιτισμική παρακαταθήκη και η σύγχρονη παραγωγή στην πόλη μας.

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει και σε άλλες δράσεις. Θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων, με την έναρξη διαλόγου και την εφαρμογή, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα στα σχολεία. Παράλληλα, θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις με τη δημιουργία επιφανειών γκράφιτι, ώστε οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται με δημιουργικό και όχι καταστροφικό τρόπο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για τις άλλες δράσεις, που εφαρμόζονται με στόχο την “Πράσινη Ανάπτυξη” της Αθήνας. Όπως είπε, εκτός από το νέο μεγάλο χώρο πρασίνου, το 5o που παραδίδεται στα 2,5 χρόνια της παρούσης δημοτικής αρχής, απαλλοτριώθηκαν και αγοράστηκαν κατά το διάστημα αυτό - και είναι πλέον εγγεγραμμένα στην περιουσία του Δήμου - 132 στρέμματα γης για πράσινο. «Όσα δηλαδή δεν είχαν απαλλοτριωθεί τα προηγούμενα 25 χρόνια στην Αθήνα. Αυτή είναι η πραγματική οικολογική πολιτική, αυτή είναι η πραγματική ευαισθησία για τον τόπο», σημείωσε.

Κατά την παράδοση του νέου χώρου Κεραμεικού παραβρέθηκαν, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, οι Αντιδήμαρχοι Καθημερινότητας Χρόνης Ακριτίδης, Πρασίνου Γιώργος Ξεπαπαδάκος, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος, Οικονομικών Νίκος Βαφειάδης, Ασφάλειας και Καταστημάτων της Πόλης Ανδρέας Παπαδάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Καφέζας, Φώτης Ιγνατίου, Κατερίνα Κατριβάνου, Χρήστος Τεντόμας.

[econews.gr]


Share on Facebook