Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Εθνικό Πάρκο θεσμοθετείται στην περιοχή Χελμού και Βουραϊκού


Με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του ορεινού όγκου του Χελμού και του Βουραϊκού χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς, το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού καλύπτει έκταση 544.000 στρεμμάτων, στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες και χρήσεις.

Συνολικά 12 τύποι οικότοπων περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, η οποία καλύπτει τις περιοχές Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγός, Φαράγγι Βουραϊκού και Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων.

Στον διεθνούς σημασίας βιότοπο -από τους πλουσιότερους της Ευρώπης- ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, με χαρακτηριστικότερο τη βίδρα (Lutra lutra), η οποία αποτελεί είδος προτεραιότητας. Στο πάρκο απαντώνται μάλιστα 17 είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε τρεις βασικές ζώνες προστασίας και σε επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προβλέπει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, ο οποίος χρηματοδοτείται από το υπουργείο.

[in.gr]



Share on Facebook